Predsjednik Vlade Plenković i ministar Filipović na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG_6260 (1).jpg
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovali su u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, koji se održao nakon dvije godine zastoja zbog pandemije Covida-19. 

Po dolasku u Davos, održao se neformalni sastanak svjetskih gospodarskih lidera na temu "Revitalizacija Transatlantskog saveza", na kojem su, između ostalih, sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

"Svjetski gospodarski forum 2022., kao neformalno okupljanje lidera iz politike, gospodarstva, akademske zajednice i medija, prigoda je da svi zajedno analiziramo svijet u bitno promijenjenim okolnostima. Brutalna ruska agresija na Ukrajinu uzrokovala je, ne samo veliku humanitarnu tragediju za ukrajinski narod, nego i za okolne zemlje zbog vala izbjeglica. No ključna posljedica je rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala, hrane, a u konačnici i energetska kriza koja se prelijeva na inflatorne pritiske u Europi, ali i drugdje u svijetu", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Uz mnoge važne susrete i održane sastanke, predsjednik Vlade Plenković i ministar Filipović prisustvovali su i svečanosti dodjele odličja "Bijeli orao" prigodom koje je bivšoj Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dodijeljeno odličje za doprinos u razvijanju odnosa Hrvatske i Poljske.

Izvor: vlada.hr

Stranica