Predstavljen projekt “100 pametnih tvornica”

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/prof Šimunić Smart factorys (2).jpg


Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Mario Antonić prisustvovao je predstavljanju projekta “100 pametnih tvornica” kojeg je, u organizaciji tvrtke Culmena, u hotelu Westin Zagreb, okupljenima predstavio redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Nedeljko Štefanić. Riječ je o projektu kojim se uz pomoć inovativne metode Culis tvrtkama pomaže pri usklađivanju sa zahtjevima Industrije 4.0.

 

Državni tajnik Mario Antonić pozdravio je nazočne u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata te u svoje osobno ime. Pohvalio je i uputio punu podršku projektu “100 pametnih tvornica” naglasivši kako Vlada Republike Hrvatske podržava nove projekte, pristupe i poslovne modele s ciljem jačanja konkurentnosti i produktivnosti poslovanja hrvatskih gospodarstvenika.

 

Inovacije, istraživanje i razvoj novih proizvoda i usluga ključni su elementi pametnih tvornica i Industrije 4.0. Provodeći projekt Uspostava inovacijskog sustava Republike Hrvatske u relativno kratkom vremenu, temeljem provođenja Strategije pametne specijalizacije i Strategije poticanja inovacija, okupili smo preko 200 članova kroz 5 Tematskih inovacijskih vijeća koja počivaju na 5 stupova Strategije pametne specijalizacije a to su promet i mobilnost, energija i održiv okoliš, hrana i bioekonomija te zdravlje i kvaliteta života, uz dvije ključne horizontalne teme: ICT i Key Enabling Technologies . Prikupili smo i validirali više od 300 projektnih ideja procijenjene vrijednosti otprilike 5,8 milijardi kuna. To je potencijal”, izjavio je državni tajnik Antonić. Govoreći o aktivnoj zakonodavnoj regulativi koja će spomenute projektne ideje podržati, odnosno već podržava, državni tajnik istaknuo je kako su u visokoj fazi izrade dva dokumenta.” Jedan je Program digitalnog gospodarstva Republike Hrvatske, a drugi  Program razvoja umjetne inteligencije. Vjerujem da će oba dokumenta ugledati svijetlo dana u sljedećih nekoliko mjeseci. To su strateški, programski i planski dokumenti koji predstavljaju temelj, ne samo za funkcioniranje, već i za financiranje budućih aktivnosti”, izjavio je Antonić. Također, naveo je i dva bitna zakona koja podržavaju investicije, Zakon o poticanju ulaganja te novi Zakon o državnim potporama za razvoj istraživačkih projekata, popraćen Pravilnikom. Državni tajnik dotakao se i financijskih resursa te konstatirao kako su programi vezani u pametne tvornice i nove tehnologije još uvijek aktivni. “Inovacijski vaučeri su relativno jednostavan instrument vrijednosti od 75 tisuća kuna, a male/mikro tvrtke koriste tu vrijednost za korištenje usluga akademske zajednice, laboratorija, istraživačkog centra, fakulteta ili slično za razvoj novih proizvoda i usluga. U tijeku je Poziv i postupak dodjele sredstava za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća u visini od 15 milijuna kuna”, naglasio je državni tajnik. Iskoristio je priliku najaviti nove Javne pozive: “Ono što slijedi je Poziv Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja tzv. IRI II s alokacijom od 548 milijuna kuna. Prije njega očekuje se objava  Poziva Inovacije u S3 područjima u visini od 634 milijuna kuna. A tu je i Integrator, poziv namijenjen suradnji više poslovnih subjekata, najmanje njih tri, povezanih u razvoj i plasman novog proizvoda”.

 

Profesor Štefanić tijekom predstavljanja projekta izjavio je kako je metoda Culis razvijana pet godina, a rezultat je njegova višegodišnjeg rada kao člana radne skupine pri Europskoj komisiji za digitalizaciju industrije, poljoprivrede i zdravstva te praktične primjene najboljih svjetskih koncepata. Riječ je o metodologiji koja u središte svega stavlja čovjeka kao najveću vrijednost svakog poduzeća, budući da stvara i unapređuje procese. “Pametne tvornice” najvažniji su proizvod četvrte industrijske revolucije i predstavljaju novi koncept tvornice u kojoj se povezuju proizvodne i ICT tehnologije. Povezivanjem, upotrebom senzora, prikupljanjem podataka, mjerenjima, koncept osigurava proizvodnju malih serija proizvoda visoke kvalitete uz optimalnu produktivnost.



Stranica