Seminar o Konvenciji o kemijskom oružju i kemijskoj sigurnosti i sigurnosnom upravljanju za zemlje članice EU iz Istočne Europe

Slika /slike/Vijesti/2022/Group 2.JPG
U Hotelu Academia u Zagrebu 6. rujna započeo je seminar o Konvenciji o kemijskom oružju i kemijskoj sigurnosti za zemlje članice EU iz Istočne Europe koji traje do 8. rujna 2022.
Seminar je realiziran u suradnji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), Kemijskog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Nacionalnog povjerenstva Republike Hrvatske za provedbu Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju.
Na seminaru sudjeluje 13 zemalja, uključujući Republiku Hrvatsku, te predavači iz Talijanske Republike i Šri Lanke uz predstavnike suorganizatora OPCW-a.
 
Iz Republike Hrvatske predavanja će održati predstavnici industrije iz tvrtki INA d.d., Saponia d.d. i Petrokemija d.d., stručnjaci s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te predstavnici javne i državne uprave koji će govoriti o metodama, strategijama i postupcima sprječavanja kemijskih nesreća i osiguravanja sigurnosti radnika, građana i korisnika kemijskih proizvoda.
 
Seminar su otvorili dekan PMF-a, prof. dr. sc. Mirko Planinić, Massimo de Rienzo iz OPCW-a,  Sebastian Rogač, ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja te predsjednik Nacionalnog povjerenstva iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sudionicima se obratila državna tajnica Nataša Mikuš Žigman.
 
U današnjim migracijama naroda i prijetnjama terorizmom potrebno je podići svijest o glavnim globalnim sigurnosnim pitanjima, što se nastoji postići ovakvim seminarima i suradnjom među zemljama. U sklopu Seminara posjetit će se i tvornica Petrokemija d.d. u kojoj će se na terenu vidjeti kako se provode navedene prakse.

Stranica