Sutra se u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Svjetski dan divljih vrsta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58b94273639a0.jpg

Edukativno-zabavni program, osmišljen u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu ove će subote, 4. ožujka, trajati od 11 do 16 sati. Naglasak se tradicionalno stavlja na važnost suzbijanja ilegalne trgovine divljim životinjskim vrstama. Procjenjuje se da prihod od ilegalne trgovine divljim životinjama i biljkama te od njih stvorenim predmetima iznosi 150 milijardi kuna godišnje.
Na Lavljoj stijeni Kidepo djeca će moći uputiti svoje poruke podrške očuvanju divljih vrsta, a oni kreativniji moći će se uključiti u izradu naglavaka nadahnutih krokodilima i lavovima. Kreativnim zadacima začinjen je i program u edukacijskom centru. Tamo će najmlađi moći doznati sve o egzotičnim kućnim ljubimcima. Izbliza će moći proučiti neke neobične životinje poput bradate agame, pauka ptičara i madagaskarskog siktajućeg žohara. Na Edukacijskom trgu očekuje ih posebna scenografija zahvaljujući kojoj će moći stvoriti nezaboravne fotografije. U Tropskoj kući postavljen je Cites CSI laboratorij. U tom će laboratoriju djeca pomoću digitalne lupe i drugih pomagala moći otkriti jesu li uzorci životinjskog podrijetla. Svoje će istraživačke sposobnosti provjeriti uspoređujući pravog i umjetnog škorpiona te bjelokost i plastiku. Zainteresirani će moći dobiti oslikavanje lica, a izrađivat će se i privjesci u obliku životinja.
Svjetski dan divljih vrsta u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava već četiri godine. Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Danas CITES ima više od 180 država potpisnica koje se obvezuju na zapljenu i oduzimanje životinja i biljki kojima se nelegalno trguje te prekršajno, odnosno kazneno gonjenje onih koji to čine. Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta od kojih je 3 posto pred izumiranjem upravo zbog ilegalne trgovine.



Stranica