U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja predstavljen projekt PVMax

Slika /slike/Vijesti/2021/shutterstock_112485596_cr.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac predstavili su danas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja projekt PVMax ukupne vrijednosti 1,98 milijuna eura. Riječ je o projektu kojim se planira pokretanje investicija u najmanje 100 MW integriranih i fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj u ukupnom izosu od preko 500 milijuna kuna. Projekt se financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB). Projekt PVMax provodit će Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.
 
“Projekt PVMax u skladu je sa strateškim ciljevima Republike Hrvatske i Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. koja predviđa razvoj najmanje 768 MW fotonaponskih sustava u elektroenergetski sustav Republike Hrvatske do 2030. Projekt je u skladu i s novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije koji je u pripremi, a kojim se šire mogućnosti samoopskrbe. Tako će se opcija samoopskrbe omogućiti i ustanovama, primjerice školama, s obračunom na godišnjoj razini, što će takvim institucijama omogućiti pokrivanje gotovo svih vlastitih potreba. Ovim projektom dodatno će se ubrzati razvoj solarnih elektrana te pomoći dostizanju ciljeva Republike Hrvatske vezanima za obnovljive izvore energije, ali i dekarbonizaciju zgradarstva i gospodarstva”, izjavio je dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Osnovni cilj projekta PVMax je razviti tržište za obnovljive izvore energije, a osobito potaknuti izgradnju fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru.
 
“Istaknuo bih činjenicu kako je Projekt prijavljen uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ali i niza drugih hrvatskih dionika. U Republici Hrvatskoj, po glavi stanovnika, trenutno je instalirano tek oko 17 W što je malo u usporedbi s ostatkom Europe. Ovaj novac koristit će se u kombinaciji sa svim ostalim raspoloživim sredstvima kako bi građanima, javnom i komercijalnom sektoru dali priliku da koriste gotovo besplatne energetske sustave. Pred REGEA-om je velik poziv, ali ne sumnjam da ćemo ga ostvariti”, izjavio je dr. sc. Julije Domac.

Stranica