U Osijeku pokrenuti projekti vrijedni 21,6 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54f5ac23dc92c.JPG

'Ključni fokus politike ove Vlade i ministarstva je gospodarski rast i podizanje kvalitete života građana. Konkretni rezultati našeg dosadašnjeg rada jasno pokazuju da zemlju pokrećemo naprijed. Prekinut je negativni trend u gospodarstvu, raste BDP, smanjuje se nezaposlenost. Početkom ove godine bilo je 13% ili oko 40.000 manje nezaposlenih nego prije godinu dana. To je smjer kojim ćemo nastaviti. Samo za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ove godine osigurali smo 600 milijuna kuna subvencija. Uz korist za okoliš i građane, to je i snažan impuls za gospodarski rast jer je riječ o projektima na čijoj realizaciji rade domaće tvrtke i obrtnici' - rekao je danas u Osijeku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini.

Ministar je istaknuo da su u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku pokrenuti značajni projekti iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Samo u Gradu Osijeku u zadnje tri godine pokrenuti su projekti vrijedni 21,6 milijuna kuna među kojima su u području energetske učinkovitosti najznačajniji projekti energetske obnove obiteljskih kuća te modernizacije sustava javne rasvjete.

U županiji su u posljednje tri godine provedeni ili su u realizaciji projekti vrijedni 164 milijuna kuna, za čije je sufinanciranje u Fondu za zaštitu okoliša osigurano 104 milijuna kuna, što je dva puta više nego u razdoblju od 2008. do 2011. godine. Pokrenuti su projekti energetske obnove obiteljskih kuća, kao i javnih objekata. Kroz projekt 'Rekonstrukcija vanjskih ovojnica zgrada na području Osječko-baranjske županije' vrijedan 12 milijuna kuna obnavlja se čak 21 zgrada i to 14 škola, 1 školska dvorana i 6 domova zdravlja.

Značajni pomaci napravljeni su i u gospodarenju otpadom, na uvođenju primarne selekcije, kao i sanaciji odlagališta.

Za sanaciju dva odlagališta, Staru Ciglanu u Semeljcima i Filipovicu u Osijeku, vrijednu nešto više od 12 milijuna kuna, osigurano je 100% financiranje i to 85% europskih sredstava dok je ostatak od 15% osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavljajući Vladine programe ministar Zmajlović naglasio je da je za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini osigurano je 600 milijuna kuna. Projekti su namijenjeni građanima, poslovnom sektoru, jedinicama lokalne samouprave. Sufinancirat će se sa 40 do 80% sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja. Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj moći prijaviti svi građani.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.

I ove godine se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.

 Stranica