U Vukovarsko-srijemskoj županiji pokrenuti projekti vrijedni 168 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e74dee81222.jpg

„Projekti energetske učinkovitosti su važni jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija. Ove smo godine osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata kako bi svi građani koji žele dobili mogućnost da obnove svoje kuće tako da postanu energetski učinkovitije. Krajnji cilj projekata koje provodimo je povećanje razine zaštite okoliša, veći standard života građana i pokretanje novog investicijskog ciklusa“ – izjavio je danas u Vinkovcima zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Lani je na području Vukovarsko-srijemske županije pokrenuta energetska obnova 383 kuće po čemu je ta županija jedna od uspješnijih u Hrvatskoj. Tako će se u Vinkovcima obnoviti 98 kuća, u Vukovaru 99, a još 186 na području šest općina Županije koje su se javile na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U protekle tri godine na području Županije pokrenuti su projekti vrijedni 168 milijuna kuna koje Fond sufinancira sa 110 milijuna kuna - što je gotovo pet puta više nego u razdoblju 2008.-11.

Fond je na području Županije pokrenuo i 52 projekta nabave komunalne opreme i vozila za odvojeno prikupljanje otpada ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna koje sufinancira sa 17 milijuna kuna te izradu projektne dokumentacije za 7 reciklažnih dvorišta. Time se gradove i općine potiče na uspostavu učinkovitog sustava razvrstavanja otpada. Projekti zaštite okoliša, koji uključuju i sanacije odlagališta otpada, nastavit će se provoditi i u 2015.

Ove je godine za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Fondu osigurano 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.

I ove godine se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.Stranica