U Zagrebu održana predavanja o zaštiti potrošača u online kupovini te o zamjeni hrvatske kune eurom

Slika /slike/Vijesti/2022/EFZG-1.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s projektom EUsolis – Erasmus+ Jean Monnet i Knjižnično - dokumentacijskim centrom organiziralo je u srijedu, 7. prosinca 2022. u knjižnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predavanja o zaštiti potrošača u online kupovini te o zamjeni hrvatske kune eurom. Sudionike je u uvodnom dijelu pozdravila prodekanica za strateška partnerstva i projekte izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić koja se osvrnula na tekovine i važnost postojanja Europske unije te predstavila projekt EUsolis.
 
Mirela Skočić i Danijela Marković Krstić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održale su predavanja o najvažnijim promjenama koje nastupaju s uvođenjem eura koje se tiču potrošača, kao i o zamkama koje vrebaju potrošače prilikom kupovine putem interneta.
 
S povećanjem učestalosti kupovine na internetu dolazi i do većeg broja slučajeva narušavanja prava potrošača i prijevara, stoga je nužno da su građani upoznati s pravima koje imaju. U okviru radionice potrošače se informiralo o najbitnijim stvarima na koje moraju obratiti pažnju kako ne bi ostali bez proizvoda ili uplaćenog novca. Naime, ono što je bitno spomenuti je da se, prije nego se obavi kupovina, pročitaju opći uvjeti poslovanja kao i upute za potrošače, a posebno se mora obratiti pažnja gdje je sjedište trgovca, budući da ova pravila vrijede isključivo za kupovinu kod trgovaca koji imaju sjedište na području Europske unije. Također, potrošači su na radionici informirani da kupuju u provjerenim internet trgovinama te da čitaju recenzije.
 
U sklopu radionice potrošačima su predstavljeni glavni mehanizmi zaštite potrošača u procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Pojašnjeno je što je to Etički kodeks i zašto bi potrošači trebali birati poslovne subjekte koji su se pridružili inicijativi te kako i sami potrošači mogu pridonijeti transparentnom uvođenju eura unošenjem pohvala/pritužbi putem aplikacije Etičkog kodeksa. Građani su upoznati s dizajnom, izgledom te zaštitnim obilježjima novčanica i kovanica eura te su dobili praktične savjete o zamjeni valute. Također, saznali su gdje i na koji način se mogu informirati o zamjeni hrvatske kune eurom.
 
S novim edukacijama za potrošače nastavlja se i u sljedećoj godini.
 

Stranica