Uskoro kreće javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/551bacffa5afe.jpeg

'U razgovoru s građanima uvjerili smo se da postoji veliki interes za energetsku obnovu kuća. Raste svjesnost javnosti o korisnosti i važnosti projekata energetske učinkovitosti. Energetskom obnovom domova smanjuju se potrošnja energenata i emisije štetnih plinova, čuva se okoliš, iznosi režija su niži, potiču se obrtnici i poduzetnici u građevinskom sektoru, čuvaju se radna mjesta. Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće uskoro. Od ove godine na njega će se moći javiti svi građani po znatno jednostavnijoj proceduri nego lani.' – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti za građane u Ivanić Gradu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar je istaknuo da je nedavnim izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća ukinuta izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Također, građani će se na poziv moći javiti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez posredništva gradova i općina. Time se želi pospješiti realizacija projekata, ali i omogućiti pravedniji način dodjele sredstava. Dio građana, naime, lani nije mogao dobiti sredstva Fonda jer se na poziv za energetsku obnovu kuća javila tek trećina gradova i općina.

U Ivanić Gradu je krenula energetska obnova obiteljskih kuća vrijedna 2,1 milijun kuna koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 840.000 kuna. Sredstvima iz Fonda sufinanciraju se i projekti zaštite okoliša. Planira se gradnja nove plohe za odlaganje otpada na odlagalištu Tarno koje će biti u funkciji do otvorenja obližnjeg centra za gospodarenje otpadom. Nabavljeni su i kontejneri vrijedni 164.000 kuna koje Fond sufinancira sa 65.000 kuna.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne 1,2 milijardi kuna. Građanima je najzanimljivija energetska obnova obiteljskih kuća. Za obnovu oko 10.000 kuća u Fondu je osiguran 71 milijun kuna.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.Stranica