Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku posredno postaje dio pravne stečevine EU-a

Kao što smo u nekoliko navrata isticali Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku prepoznat je i od strane institucija Europske unije te udovoljava svim uvjetima insolvecijskih postupaka propisanih pravnom stečevinom Europske unije.

To je jučer potvrdilo i Vijeće Europske unije, sa 27 glasa za i jednim glasom protiv, te usvojilo prijedlog izmjene Priloga Uredbe EP i Vijeća br. 2015/848 o nesolventnosti.

Usvajanjem izmjena ove Uredbe Zakon o postupku izvanredne uprave posredno postaje dio pravne stečevine EU-a.

Uredba se redovito novelira slijedom izmjena nacionalnih insolvencijskih postupaka država članica.
U Prilogu ove Uredbe navode se nacionalni postupci u slučaju nesolventnosti te je u njoj kao jedan od postupaka naveden i postupak izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, u travnju prošle godine održane su tehničke konzultacije u Bruxellesu između stručnjaka Europske komisije i izaslanstva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i Ureda predsjednika Vlade, tijekom kojih je Europska komisija potvrdila usklađenost odredbi Zakona s europskim pravilima o državnim potporama i zaštitom prava vjerovnika.

Ujedno, slijedom donošenja Zakona, Hrvatska je u rujnu prošle godine Europskoj komisiji predložila nadopunu Uredbe (EU) 2015/848 od 20. svibnja 2015. o postupku u slučaju nesolventnosti.

Ovim putem, željeli bismo još jednom skrenuti pozornost i na činjenicu da je postupak izvanredne uprave priznat i na sudu u Engleskoj i Walesu i Švicarskoj.



Stranica