Zamjenik ministra Mario Šiljeg otvorio novo reciklažno dvorište

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/578f6c1b48b69.jpg

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg danas je u Gornjem Knegincu otvorio reciklažno dvorište vrijedno milijun kuna čiju je gradnju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao sa 80%.

„Jačanje sustava odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja važna je karika u uspostavi cjelokupnog sustav gospodarenja otpadom. Hrvatska se do 2020. obvezala odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, plastike i metala. A da bi u tome uspjeli moramo jačati infrastrukturu koja će to omogućiti. Jačanjem sustava gospodarenja otpadom stvaramo i preduvjete za razvoj industrije otpada a time i otvaranje novih radnih mjesta“ – istaknuo je zamjenik ministra Mario Šiljeg.

Dodao je kako je gradnja reciklažnih dvorišta jedna od mjera koja će Hrvatskoj omogućiti da u bliskoj budućnosti izgradi sustav gospodarenja otpadom kojim će se moći ponositi.

Na području Varaždinske županije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost realizira pet projekata reciklažnih dvorišta. Na razini Hrvatske uz sufinanciranje Fonda sagrađeno je oko 20 reciklažnih dvorišta, gradi ih se još 18, a za još 60-ak izdane su građevinske dozvole ili su u fazi projektiranja. Za gradnju reciklažnih dvorišta Fond je na nacionalnoj razini dosad isplatio 23 milijuna kuna. Ti projekti doprinijet će izgradnji održivog sustava gospodarenja otpadom.

Zamjenik ministra Mario Šiljeg zaključio je da šire varaždinsko područje ima prepoznatljiv brend visokoškolskog obrazovanja u području inženjerstava okoliša te se radi o velikom potencijalu za kreiranje i implementiranje novih rješenja za veću razinu zaštite okoliša.

 



Stranica