Započela energetska obnova zgrade u Botincu, sagrađene prije 50 godina kao privremeni smještaj nakon velike poplave u Zagrebu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/547ee0efd14dc.JPG

'Energetska obnova ove zgrade u Ulici Kolarove Breze primjer je kakve koristi građani osobno imaju od energetske učinkovitosti. Stanarima ove zgrade porasti će kvaliteta života. To znači da će im biti ugodnije boraviti u prostoru, a i vidjeti će konkretne uštede na svojim računima. Osim za građane korist je za cijelu našu nacionalnu ekonomiju, a vidimo da je i Europska unija upravo energetsku učinkovitost definirala kao prioritetnu politiku' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom početka radova na energetskoj obnovi višestambene zgrade u Ulici Kolarove Breze u zagrebačkom naselju Botinec.

Zgrada je sagrađena kao privremeno rješenje nakon velike poplave u Zagrebu 1964. godine, dok se ne izgrade novi stanovi za stradale. Kroz godine, zgrada je postala gotovo neadekvatna za život te su se stanari odlučili na energetsku obnovu i prijavili zgradu na javni natječaj za sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zgrada u Ulici Kolarove Breze jedna je od 82 zgrade u Hrvatskoj čiju energetsku obnovu u 2014. godini sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Programa energetske obnove višestambenih zgrada Vlade RH.

Uz projekte same obnove, sufinancira se i certificiranje te izrada projektne dokumentacije. Ovim projektima u 2014. godini obuhvaćeno je ukupno 774 stambenih zgrada, od toga 692 za certificiranje i projektnu dokumentaciju, a 82 zgrade za samu energetsku obnovu.

Iako je za sufinanciranje tih projekata u 2014. godini u Fondu bilo predviđeno 20 milijuna kuna, zbog velikog interesa iznos je povećan na 44 milijuna kuna te su svi prijavljeni projekti dobili neki oblik sufinanciranja.

'Procijenjena očekivana godišnja ušteda u zgradama koje se energetski obnove je oko 4,5 milijuna kuna na energentu, u prosjeku oko 2.000 kuna po prosječnom stanu. Značajan je i doprinos za okoliš jer će na godišnjoj razini te 82 zgrade uštedjeti više od 3.000 tona CO2. Toliko ispusti tisuću automobila u jednoj godini' - istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetskom obnovom zgrade u Ulici Kolarove Breze stanovnicima će se 50 godina od izgradnje tog privremenog smještaja koji je, na žalost, postao trajni, osigurati kvalitetniji uvjeti stanovanja te značajne uštede na mjesečnim troškovima za energiju. Natko Bilić, direktor tvrtke Planetaris koja je bila konzultant projekta, naglasio je kako je ova zgrada najbolji primjer smanjenja troškova koje nosi energetska obnova te će zgrada će iz iznimno niskog energetskog razreda F obnovom priječi u energetski razred B.

Većina objekata u Hrvatskoj izgrađena je do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Optimalnom obnovom prema principima energetske učinkovitosti mogu se ostvariti uštede na energiji od 30 do 60%.

Zbog toga je Vlada pokrenula programe energetske obnove višestambenih zgrada kao i Program energetske obnove obiteljskih kuća zahvaljujući kojemu će čak 6.000 kućanstava poboljšati uvijete života i smanjiti troškove za režije. Od sljedeće godine otvaraju se i programi obnove komercijalnih građevina.



Stranica