Započinje obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Slika /slike/Vijesti/2022/2023 EMW Banner HR novi format.PNG
Europski tjedan mobilnosti (dalje u tekstu EMW) kampanja je Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanja EMW, svake godine u danima od 16. do 22. rujna, prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ovogodišnja tema EMW-a odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.

Obilježavanje EMW čine 3 glavne komponente (tzv. „tri zlatna kriterija“): organizacija aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj EMW.

Sudjelovanje u EMW 2022. godine prijavilo je 2.989 mjesta i gradova iz 51 zemlje, ukupno je organizirano 2.372 aktivnosti, od kojih se njih 1.184 odnosi na obilježavanja Dana bez automobila. 11 gradova iz Hrvatske (Zadar, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Zaprešić, Pula, Kutina, Osijek, Rijeka, Crikvenica i Šibenik) prošle je godine podnijelo prijave svojih aktivnosti, a Grad Zagreb nominiran je i kao jedan od finalista za dodjelu nagrade EMW za 2022. godinu.

Jedinice lokalne samouprave koje su odlučile sudjelovati u obilježavanju EMW imale su priliku prijaviti planirane aktivnosti putem stranice www.mobilityweek.eu . One koje zadovolje ranije spomenuta „tri zlatna kriterija“ konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti kojom se želi nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine a povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Trenutno je zaprimljeno 12 prijava gradova diljem Hrvatske (Karlovac, Pula, Zaprešić, Zagreb, Koprivnica, Rijeka, Labin, Osijek, Crikvenica, Kutina, Varaždin i Zadar) koji su odlučili aktivno sudjelovati u EMW 2023. Prijave gradova s planiranim aktivnosti objavljene su pod poveznicom EUROPEAN MOBILITY WEEK |  Participating towns and cities.

Predstavnici tvrtki, građanskih inicijativa, obrazovnih ustanova i ostali, svoju „Aktivnost za mobilnost“ vezanu za inicijative za održivu mobilnost mogu prijaviti tijekom cijele godine putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu.

Tijekom 2023. godine zaprimljeno je više od 1000 prijava aktivnosti za mobilnost diljem 50 država. Tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove i ostali subjekti svojim postignućima mogu osvojiti priznanje u posebnoj kategoriji „Aktivnost za mobilnost“.

Klimatske promjene kojima svjedočimo, potreba štednje energenata, užurbani tempo života te briga o zdravlju naša su svakodnevnica. Iskoristimo Europski tjedan mobilnosti kako bismo sudjelovali u aktivnostima i događanjima koje su gradovi diljem Hrvatske organizirali te razmislimo o načinu na koji se svatko od nas može uključiti i malim koracima utjecati na smanjenje zagađenja i poboljšanje životnih uvjeta.PROMOTIVNI VIDEO SPOTStranica