Završio IPA projekt kojim će se postići bolja kvaliteta zraka u RH

Slika /slike/Vijesti/Ipa - klima.jpg

Vrijednost projekta je 425.000 eura, pri čemu se 90 % ugovorenog iznosa financira iz programa IPA 2013 Europske unije za Hrvatsku, a 10 % predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Svečanost zatvaranja projekta tehničke pomoći „Jačanje inspekcije zaštite okoliša radi učinkovite kontrole praćenja kakvoće zraka i sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, kako bi se postigla bolja kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj“ održana je danas u Europskom domu.

Projekt je u veljači 2017. godine pokrenut s ciljem unapređenja inspekcije zaštite okoliša za učinkovit nadzor praćenja kvalitete zraka i svih subjekata prema obvezama u sustavu trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova kako bi se postigla bolja kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

U proteklih 16 mjeseci provedena je analiza te je izrađeno izvješće o trenutnom stanju u Republici Hrvatskoj u vezi s praćenjem kvalitete zraka i sustavom trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, izrađen je Priručnik za inspektore i ciljne skupine za provedbu propisa o praćenju kvalitete zraka i sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, dizajniran je i proveden program obuke za sve uključene ciljne skupine te su ojačani kapaciteti inspekcije zaštite okoliša.

„Naporan rad na provedbi ovog projekta, brojna događanja i radionice, diskusije, studijske posjete - Mađarskoj i Nizozemskoj, a gdje su inozemni stručnjaci rado i bez zadrške podijeliti svoja iskustva s hrvatskim inspektorima, te priprema važnih smjernica, preporuka i priručnika za naš daljnji zajednički rad - sve su to aktivnosti i rezultati višemjesečnog rada i napora svih nas“ rekla je pomoćnica ministra Snježana Hopp.

Uz glavnog korisnika projekta, inspekciju zaštite okoliša Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike, projektom su zahvaćene i Uprava za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu. Uz to, ciljane skupine projekta su predstavnici industrijskog sektora, akreditirani verifikatori te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Prisutnima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg rekavši kako je “u Republici Hrvatskoj zaštita okoliša prepoznata je kao važan preduvjet za kvalitetan život zbog čega ulažemo značajne napore u tom smjeru. Dugoročno gledajući, kroz procedure koje su razvijene kao i kroz preporuke, te kroz unaprijeđena znanja i vještine svih dionika koji su stečeni tijekom izobrazbe, u sklopu ovoga projekta, očekujemo da će se unaprijediti zaštita svih sastavnica okoliša, ponajprije zraka.”

Vrijednost projekta je 425.000 eura, pri čemu se 90 % ugovorenog iznosa financira iz programa IPA 2013 Europske unije za Hrvatsku, a 10 % predstavlja nacionalno sufinanciranje.



Priopćenja za javnost | Klima