CGO Biljane Donje pušten u probni rad

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Zadarska 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je, kao član delegacije predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, boravio u Zadarskoj županiji, gdje je obišao Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a povodom uspostave probnog rada Centra. Uz predsjednika Vlade i ministra Habijana bili su potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Premijer Plenković je kazao da je Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim veliki projekt Zadarske županije, vrijedan gotovo 90 milijuna eura, koji će promijeniti način odlaganja otpada.

CGO Biljane Donje je četvrti centar u RH koji je izgrađen i pušten u probni rad i služit će za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom s kapacitetom mehaničko-biološke obrade od 75.000 tona godišnje. Projekt je financiran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a dodijeljena su EU sredstva u iznosu od 49,22 milijuna EUR (76% od ukupno prihvatljivih troškova). Osim samog CGO-a, u sklopu projekta su izgrađene i 3 pretovarne stanice (Biograd, Pag i Gračac).

Puštanjem u rad ovog Centra Zadarska i Ličko senjska županija pridružit će se regijama Hrvatske u kojima se održivo gospodari otpadom, a rad ovog Centra, osim što će spriječiti odlaganje neobrađenog otpada, dovest će i do zatvaranja  7 postojećih odlagališta na području Zadarske i Ličko-senjske županije.
 
Tijekom posjeta Zadarskoj županiji, premijer je sa suradnicima sudjelovao i na svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar, što je ocijenio važnim za zadarski arhipelag. Danas su potpisana dva izuzetno važna projekta za područje Zadarske županije i to Ugovor o  izradi studijske, projektne i natječajne dokumentacije za uspostavu  učinkovitog sustava javne vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o. Zadar i Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi Projekta „Uređenje lijeve obale rijeke Zrmanje od Jankovića buka do grada Obrovca“ između Hrvatskih voda, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Sisak i Grada Obrovca. Tom prigodom dodijeljeno je i 9 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za vodnokomunalne projekte iz NPOO-a na području morskih županija.

"Tu smo da potpišemo ugovore od povijesnog i dugoročnog značaja za ulaganje u vodoopskrbu Zadra, 540 kilometara cijevi sagradit će se diljem županije, a dodatnu vrijednost našem posjetu dat ćemo u Islamu Grčkom, gdje konačno dovodimo vodu", kazao je premijer Plenković u prigodnom govoru.

Predsjednik Vlade je tijekom boravka u Zadarskoj županiji posjetio i Islam Grčki, gdje je obišao novoizgrađeni vodoopskrbni sustav. Naime, na području naselja Islam Grčki je u tijeku izgradnja sustava javne vodoopskrbe u sklopu 2 projekta odobrena u okviru Nacionalnog plana oporavak i otpornosti 2021. - 2026. („Izgradnja vodovoda u Vukšiću, Proviću i Islamu Grčkom“ i „Izgradnja vodovoda u Lepurima, Buliću i Islamu Grčkom“) ukupne vrijednosti cca 9 milijuna eura. Do sada je izgrađeno 8,95 km sustava javne vodoopskrbe i 59 kućnih priključaka te ishođena uporabna dozvola. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za 8,59 km sustava javne vodoopskrbe čime će se omogućiti spajanje dodatnih 246 kućnih priključaka.

Stranica