Prioriteti novog paketa mjera, vrijednog 503 milijuna eura, su zadržati nisku cijenu energenata i štititi od inflacije

  • Slika /slike/Vijesti/2022/6 paket 2 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na današnjoj sjednici Vlade predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je prvih devet točaka u okviru šestog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Dva su prioriteta ovog novog, šestog paketa mjera, vrijednog 503 milijuna eura - zadržati nisku cijenu energenata i štititi od inflacije. Za prvi prioritet, odnosno za zadržavanje niske cijene energenata, namijenjeno je 389 milijuna eura. Pritom je posebno važno zadržati nisku cijenu struje, za što je predviđeno 231 milijun eura.
 
Za kućanstva to konkretno znači da će od 1. travnja do 30. rujna cijena struje ostati ista, odnosno 59 eura po MWh za dio do 3.000 kWh, te 88 eura po MWh za dio iznad 3.000 kWh. Ta se mjera odnosi na 2.214.236 mjernih mjesta, a ukupno je vrijedna 86 milijuna eura. 
 
"Vrlo jednostavna poruka - cijena struje ostaje ista, država i Vlada štite građane od rasta cijena struje", istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković.
 
Što se tiče javnog i neprofitnog sektora, odnosno vrtića, škola, fakulteta, knjižnica, bolnica, gradova, općina, županija itd, cijena također ostaje ista, iznosi 62 eura po MWh, a obuhvaća skoro 22.000 korisnika. Financijska težina ove mjere je 83 milijuna eura.
 
"Zahvaljujući mjerama Vlade, oni mogu bez većih poteškoća servisirati svoje obaveze", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
I za malo i srednje poduzetništvo, koje predstavlja najveću aktivnost hrvatskoga gospodarstva, cijena struje ostaje ista, odnosno 62 eura po MWh, a mjera obuhvaća 93.186 korisnika. Mjera je vrijedna 62 milijuna eura.
 
Predstavljajući mjeru koja se odnosi na cijene plina, predsjednik Vlade je istaknuo kako će i ona ostati ista. Mjera je vrijedna 50 milijuna eura. Vlada će, dodao je, dati nadoknadu Hrvatskoj elektroprivredi za osiguranje zaliha plina.
 
"Osiguravaju se dostatne količine plina kako ne bi nastupili nepovoljni uvjeti za korisnike i porasla cijena plina", naglasio je.
 
Mjera koja se odnosi na cijenu toplinske energije vrijedna je 108 milijuna eura, a također osigurava nepromijenjenu cijenu jedinične toplinske energije za sve toplinske sustave. Obuhvaća 159 tisuća kupaca u gradovima koji imaju takve sustave - Zagreb, Osijek, Sisak, Zaprešić i Veliku Goricu.
 
Za drugi prioritet šestog paketa mjera, odnosno za zaštitu od inflacije, namijenjeno je ukupno 114 milijuna eura. Predsjednik Vlade je naglasio da ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda.
 
Što se tiče naknade za troškove energije, ta mjera iznosi 23 milijuna eura. Riječ je o 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata koje imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, a to su korisnici osobne invalidnine, prava na inkluzivni dodatak prve, druge ili treće razine potpore, kojima nisu osigurane usluge smještaja ili organizirano stanovanje, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz domovinskog rata.
 
Naknade za pružatelje socijalnih naknada od 70 do 540 eura mjesečno. Mjesečna naknada iznosi 70 eura, a odnosi se i na struju i na plin, kazao je predsjednik Vlade Plenković podsjetivši da je proširen i opseg i iznos mjere.Korisnici zajamčene minimalne naknade imat će i dalje pravo na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.
 
Mjera za pružatelje socijalnih usluga, odnosno naknada za ublažavanje troškova energije, vrijedna je 2 milijuna eura, a odnosi se na više od 500 pružatelja usluga i 2.500 udomiteljskih obitelji. Radi se o rasponu od 70 do 540 eura mjesečno, ovisno o broju korisnika - 80 eura pružateljima usluge pomoć u kući, 70 eura pružateljima usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji te od 140 do 540 eura pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka.
 
U ovim vremenima isprepletenih kriza, naglasio je premijer predstavljajući sljedeću mjeru, Vlada je posebno vodila računa o umirovljenicima. Osmi paket mjera potpore za 830 tisuća umirovljenika s mirovinom do 880 eura vrijedan je 78,6 milijuna eura, dodao je.
 
Mjera se odnosi na korisnike obveznog mirovinskog osiguranja, umirovljenike koji uz mirovinu iz hrvatskog mirovinskog osiguranja primaju i mirovinu iz inozemstva, ili samo inozemnu mirovinu te na zaposlene umirovljenike kojima zbroj ukupnih prihoda ostvarenog po osnovi zaposlenja odnosno obavljanja djelatnosti i mirovine ne prelazi iznos od 880 eura. Jednokratna naknada za umirovljenike s mirovinom do 320 eura iznosit će 160 eura, za one s mirovinom do 460 eura 120 eura, za one s mirovinom do 600 eura 80 eura, zatim za umirovljenike s mirovinom do 730 eura 60 eura te za one s mirovinom do 880 eura 50 eura.
 
Podsjetio je na pakete mjera za umirovljenike do sada - covid dodatak za 720 tisuća umirovljenika vrijedan ukupno 62,3 milijuna eura; energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika vrijedan ukupno 60 milijuna eura; protuinflacijski dodatak za 690 tisuća umirovljenika vrijedan ukupno 62,5 milijuna eura, Božićni paket za 700 tisuća umirovljenika vrijedan 63,2 milijuna eura, proljetni paket u 2023. za 666 tisuća umirovljenika vrijedan 62,5 milijuna eura, rujanski paket iz 2023. za 715 tisuća umirovljenika vrijedan 72,4 milijuna eura, paket u prosincu 2023. za 800 umirovljenika vrijedan 75,3 milijuna eura te ovaj zadnji vrijedan 78,6 milijuna eura.
 
Ukupna vrijednost svih osam paketa potpore umirovljenicima je 536,8 milijuna eura.
 
Predstavljajući mjeru koja se odnosi na održivost domaćeg javnog prijevoza, premijer je istaknuo da je njena vrijednost 11 milijuna eura. Potpora za prijevoznike iznosi 0,16 eura odnosno 16 centi po litri dizel goriva. Ovom se mjerom smanjuju troškovi obavljanja prijevoza za prosječno 3,7 posto, umanjuju se gubitci od povećanja cijene goriva, pruža se mogućnost ulaganja u nužnu modernizaciju te zadržavanje vozača kao deficitarnog osoblja kao i mogućnost zadržavanja manje profitabilnih linija do uspostave javne usluge od strane županija. Također, osigurava se sigurnost i pouzdanost javnog prijevoza i sprječavanje daljnjeg rasta cijena prijevoznih karata, što je korist za sve korisnike prijevoza.
 
Za nezaposlene hrvatske branitelje radi ublažavanja troškova života namijenjena je jednokratna novčana naknada od 100 eura, a korisnika ove mjere je više od 13 tisuća. Naknada je namijenjena hrvatskim braniteljima korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, korisnicima zajamčene minimalne naknade te one koji se vode u evidenciji nezaposlenih. Do 30. rujna nastavlja se i potpora studentima, a mjera je ukupno vrijedna 8 milijuna eura. Za 111 tisuća studenata ostaje nepromijenjena cijena obroka u iznosu od 0,86 eura, a time je spriječeno poskupljenje hrane za studente za 20 posto u 25 gradova gdje je osigurana prehrana za studente.
 
"Vlada ovim paketom mjera od 503 milijuna eura štiti građane i gospodarstvo od inflacije", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Stranica