Zaprimljeno 7418 prijava na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Slika /slike/Vijesti/2022/shutterstock_171071738_cr.jpg

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je izvijestio o tijeku zaprimanja prijava temeljem Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Podsjetimo, prilikom najave objave poziva, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan pozvao je građane da iskorite priliku i podnesu prijavu te naglasio kako je riječ o jednom od najizdašnijih poziva, koji, uz ostale koji su u pripremi, dokazuje konzistentnu politiku Vlade Republike Hrvatske kojoj je dekarbonizacija i energetska učinkovitost prioritet i fokus.

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća već je prvog dana, u srijedu do 12 sati, zaprimljeno 7418 prijava građana, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručivši da budžet još nije potrošen.

Riječ je o pozivu vrijednom 120 milijuna eura, dosad najizdašnijem, putem kojeg građani za mjere energetske učinkovitosti i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogu dobiti do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda Luka Balen poručio je da budžet za javni poziv još nije potrošen te građani i dalje mogu podnositi prijave na poziv za koji je osigurano gotovo tri puta više sredstava za razliku od prethodnog.

"Cilj je da svi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima javnog poziva dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova. Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede - više vrijede", poručio je Balen. 

Od danas, od 9 sati se sa stranica Fonda mogu preuzeti svi potrebni obrasci, koje je, uz ostalu dokumentaciju, potrebno učitati u prijavnu aplikaciju. Zahtjeve građani dostavljaju kroz sustav eFZOEU na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva.

Sufinanciranje se može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana.

Fond ističe da je sustav jutros radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi.Stranica