Cijena plina za građane od 1. travnja ostaje ista

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58b592703d76a.jpg

Vlada RH donijela je danas Odluku o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo. Cijena plina za kućanstva od 1. travnja ostaje ista.

Rezultat je to intenzivnog rada Vlade i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su uložili maksimalni napor kako bi omogućili da promjene na tržištu vezano uz cijenu plina ne osjete građani.

„Građani su nam na prvom mjestu i to smo pokazali i ovom odlukom kojom smo osigurali da cijena plina ostane ista. Razgovarali smo sa svim dionicima u sustavu, prošli kroz sve stavke u strukturi cijene plina, i uspjeli smo osigurati optimalan model“ – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obavilo je  razgovore sa svim dionicima koji sudjeluju u strukturi cijene plina te su se sagledale sve stavke i pronašle mogućnosti za uštede kroz, primjerice, smanjivanje udjela u cijeni koje imaju tranzitni i transportni troškovi, troškovi skladištenja te racionalizaciju poslovanja državnih tvrtki.

Odlukom Vlade RH određena je cijena plina u iznosu od 0,1809 kn/kWh. To je cijena po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo Ova cijena je određena za razdoblje od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine.

U cijenu plina uključen je i trošak naknade za korištenje transportnog sustava i trošak naknade za prekoračenje ugovornog kapaciteta sukladno odredbama Mrežnih pravila transportnog sustava, trošak naknade za korištenje sustava plina i korištenje ostalih usluga sukladno odredbama Pravila korištenja sustava skladišta plina. Također su uračunati i troškovi naknade za organiziranje tržišta plina kao i svi troškovi temeljem obračuna propisanih odredbama Pravila o organizaciji tržišta plina.

Zahvaljujući ovomu, građani od 1. travnja ove godine neće osjetiti nikakvu promjenu u cijeni plina.

 Stranica