Državni tajnik Mario Antonić na otvorenju 51. Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva u Celju

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerije/Celje 51. MOS - DT Antonić/celje naslovna.jpg

 

Danas je u Celju otvoreno najveće poslovno-sajamsko događanje u Sloveniji, 51. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva – MOS koji traje do 16. rujna. Celjski sajam sastoji se od pet velikih cjelina – Dom, Tour, Tech, Biz i Plus, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Srbija.

Sajam svake godine generira oko 120 tisuća posjetitelja, a prostire se na 50 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Više od 1400 izlagača iz 30 država svijeta, među kojima i 17 izlagača obrtnika i 7 samostalnih izlagača iz Hrvatske, predstavit će svoje proizvode i usluge. Svečanom otvorenju prisustvovali su  slovenski ministri, izaslanici i veleposlanici brojnih susjednih zemalja, predstavnici obrtničkih komora, a Sajam je svečano otvorio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, na svečanom otvorenju sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić koji se osvrnuo na rezultate prošlogodišnjeg sajma na kojem se Hrvatska predstavila kao zemlja partner: „Na jubilarnom 50.-om sajmu bili su prisutni brojni hrvaski izlagači, obrtnici, male, srednje i velike tvrtke, a rezultati su odlični, kao i općenita suradnja hvatskog i slovenskog gospodarstva. Slovenija je jedan od naših najvećih trgovinskih partnera. Govorimo o razmjeni od oko 5 milijardi eura i to raste iz godine u godinu. Svi prošlogodišnji izlagači potvrdili su da su ovdje pronašli neke nove kupce, a otkako smo članica Europske unije postajemo sve konkurentniji na europskom tržištu i ovaj sajam je idealno mjesto gdje se hrvatski i slovenski gospodarstvenici susreću, razvijaju nove projekte i sklapaju nove poslove“.  

Hrvatska obrtnička komora i ove godine sufinancira izlaganje 17 izlagača, a u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije na sajmu će se  prezentirati i katalog tradicijskih i umjetničkih obrta, katalog građevinara i katalog metaloprerađivača s područja Krapinsko-zagorske županije te uzorci proizvoda 14 tradicijskih obrta. U suradnji s Obrtničkom komorom Karlovačke županije putem promotivnih materijala prezentirat će se obrtnici iz djelatnosti graditeljstva, obrade drva, izrade alata i turizma s područja Karlovačke županije.

Zajednički nastupi hrvatskih obrtnika na inozemnim međunarodnim sajmovima tijekom prošle i ove godine organizirani su u sklopu provedbe projekta „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova i povećanje sposobnosti hrvatskog obrtništva za poslovanje u inozemstvu uz podršku Hrvatske obrtničke komore“, koji je s 2.304.893,64 kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Projekt je prijavljen u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova putem organizacija za poslovnu podršku“ (KK.03.2.1.09), objavljenog u skopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

 



Stranica