Državni tajnik Milatić na najvećoj europskoj CPPA konferenciji RE-Source 2022

Slika /slike/Vijesti/2022/RESource2022-0864-TBR00602.jpg
Danas je u Amsterdamu počela konferencija RE-Source 2022 koja tradicionalno okuplja kupce i proizvođače obnovljive energije iz cijele Europe. Ovo je šesta konferencija RE-Source koja ima cilj približiti kupcima i proizvođačima zelene energije prednosti korporativnih ugovora o kupnji energije, tzv. CPPA i najveća je konferencija te vrste u Europi. Ovogodišnja je konferencija RE-Source 2022 okupila gotovo tisuću sudionika.
 
Iako su rasprostranjeni u svijetu, CPPA su tek u začecima u Hrvatskoj. Njima se ugovara višegodišnja kupnja čiste energije izravno od proizvođača po fiksnoj cijeni što je u današnje vrijeme rastućih cijena energije iznimno korisno.
 
Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja nedvojbeno ide putem ozbiljnog razvoja sektora obnovljivih izvora energije te je zato i pozvana da otvori konferenciju RE-Source 2022. Na otvorenju konferencije sudjelovao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.
 
Otvorenje konferencije bilo je posvećeno utjecaju energetske i klimatske krize na nabavu obnovljive energije. Uz predstavnike svjetskih i europskih korporacija, organizatora konferencije i energetskih tvrtki, državni tajnik Milatić poručio je da je više nego ikada potrebno ubrzati energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije. „Republika Hrvatska stalno povećava svoju ambiciju na putu prema ugljičnoj neutralnosti do 2050. godine. Hrvatska je vodeća zemlja u regiji u korištenju obnovljive energije, a do 2025. planiramo razviti 5 GW obnovljivih projekata. Hrvatska također ima najveću binarnu geotermalnu elektranu u kontinentalnoj Europi, kapaciteta 16,5 MW. Više obnovljivih izvora energije pomoći će našoj energetskoj sigurnosti i smanjiti cijene električne energije. Hrvatska aktivno radi na uklanjanju administrativnih prepreka za CPPA te je jedan od narednih ciljeva ubrzanje uvođenja korporativnih ugovora o kupnji energije“, izjavio je državni tajnik Milatić.

Stranica