Jačanjem sustava odvojenog prikupljanja otpada smanjit će se ovisnost o uvoznim sirovinama

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57921dc233000.jpg

U današnjem obilasku tvrtke Stražaplastika u Humu na Sutli ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović istaknuo je da će jačanjem sustava odvojenog prikupljanja otpada, što je glavna intencija Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022., domaća industrija smanjiti ovisnost o uvozu recikliranih sirovina iz Europske unije.

Tvrtka Stražaplastika proizvodi plastične proizvode za čitav niz industrija, a zbog nedostatka reciklirane plastike na domaćem tržištu tu sirovinu uglavnom uvoze iz Europske unije.

„Od jačanja sustava odvojenog prikupljanja otpada najviše će imati koristi šira društvena zajednica, kao i tvrtke koje se bave recikliranjem i oporabom. Tim tvrtkama nedostaju sirovine i neprihvatljivo je da Hrvatska godišnje uvozi čak 180.000 tona reciklirane plastike iz EU. Ako je recikliranje plastike isplativo u EU, zašto ne bi bilo i u Hrvatskoj. Zar i to moramo uvoziti?“ – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Dodao je da se jačanjem sustava odvojenog prikupljanja reciklažnim centrima sa sortirnicama pomaže domaćoj industriji  i stvaraju preduvjeti  za otvaranje novih radnih mjesta.

„To je kružno gospodarstvo, to su poslovi za naše građane“ – poručio je ministar Dobrović.

Stražaplastika je proizvođač  plastične ambalaže za prehrambenu, automobilsku i farmaceutsku industriju. Tvrtka je uoči recesije 2008. dosegla godišnji prihod od 65 milijuna kuna, a ove će godine prihod iznositi oko 90 milijuna kuna. To je dokaz da industrija otpada ima veliki potencijal rasta čak i u krizna vremena.

Glavninu prihoda ostvarujemo izvozom koji čini oko 90% proizvodnje. Izvozimo uglavnom u države EU. Od 2008. imamo i stalan rast zaposlenika. Uoči krize imali smo 175 radnika, a danas ih imamo 235“ – rekao je direktor Stražaplastike Josip Grilec. Dodao je kako Hrvatska ima velik potencijal razvijati industriju koja će se oslanjati na industriju otpada, ali da država mora nastaviti jačati sustav odvojenog prikupljanja otpada.

Ministar Slaven Dobrović je poručio kako su gradovi i općine na području Krapinsko-zagorske županije svojim građanima u jako velikom postotku omogućili odvojeno prikupljanje otpada, uključujući i biootpad, što je pohvalno  te je jako važno da nastave u tom smjeru.

Važno je da gradovi i općine počnu graditi sortirnice koje će omogućiti kvalitetnije prikupljanje i razvrstavanje plastike. To će našim oporabiteljima omogućiti da više ne ovise o uvozu reciklirane plastike“ – zaključio je ministar Dobrović.



Stranica