Održan izvanredni sastanak stranaka Montrealskog protokola za očuvanje ozonskog sloja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/579b4e437b82a.jpg

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac sudjelovala je na Trećem izvanrednom sastanku stranaka Montrealskog protokola koji se održavao  u Beču u Austriji. Na sastanku su sudjelovale delegacije 197 država članica Montrealskog protokola, brojni  predstavnici međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija kao i privatnog sektora.

Prvi dan sastanka 22. srpnja 2016.  održan je Okrugli stol na temu uključivanja HFC-a pod nadzor Montrealskog protokola na kojem su sudjelovali predstavnici na visokoj razini država članica Montrealskog protokola, povjerenik Europske komisije za klimu i energetiku Miguel Arias Canete te državni tajnik SAD-a John Kerry, koji je u svom govoru naglasio da će usvajanje Amandmana na Montrealski protokol predstavljati veliku pobjedu za klimu. Istaknuo je da će razvijene države svijeta osigurati i potrebna financijska sredstva.

Cilj Amandmana je uključivanje HFC-a pod nadzor Montrealskog protokola. HFC-i se koriste kao zamjena za tvari koje oštećuju ozonski sloj i zbog toga je njihova potrošnja u stalnom porastu. Najviše se koriste u rashladnim i klimatizacijskim uređajima te dizalicama topline. Stavljanjem HFC-a pod nadzor Montrealskog protokola doprinijelo bi se ne samo zaštiti ozonskog sloja već i smanjenju emisija stakleničkih plinova, kojima pripadaju i HFC-i te i na taj način smanjio utjecaj ovih tvari na klimatske promjene. Trenutno se HFC- i nadziru u okviru UNFCCC i Kyotskog protokola.

Treći izvanredni sastanak završio je u nedjelju 24. srpnja u ranim jutarnjim satima. Nakon višednevnih pregovora postignuti su određeni pomaci vezano za određivanje bazne godine i roka od kojeg će započeti smanjenje potrošnje za HFC-e. Pregovori će se nastaviti  na 28. sastanku stranaka Montrealskog protokola koji će se održati u Kigaliju u Ruandi, početkom listopada ove godine.

Europska unija  i njenih 28 država članica imaju  vodeću ulogu u rješavanju problema vezanih za klimatske promjene. Jedna od inicijativa je i nadzor nad proizvodnjom i potrošnjom HFC-a u okviru provedbe Montrealskog protokola.

Republika Hrvatska, kao stranka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) i Kyotskog protokola uz Konvenciju preuzela je obvezu provedbe mjera koje će, zajedno s mjerama ostalih stranaka Konvencije i Kyotskog protokola, doprinijeti postupnom smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferi, koje uključuju i fluorirane stakleničke plinove.

Usvajanje Amandmana na Montrealski protokol i nadzor HFC-a u okviru Montrealskog protokola neće imati značajniji utjecaj na EU i situaciju u Republici Hrvatskoj. Mjere koje se predlažu u prijedlozima Amandmana propisane su EU zakonodavstvom i već se primjenjuju u Republici Hrvatskoj i EU.

RH pozdravlja mjere koje se propisuju u prijedlogu Amandmana. Isto tako smatramo da je osvješćivanje javnosti od velikog značaja za upoznavanje dionika sa zamjenskim tehnologijama koje ne koriste HFC-e.

RH poduzima brojne aktivnosti kako bi se zaštitio ozonski sloj i spriječile klimatske promjene. Ukinuta je potrošnja svih tvari koje oštećuju ozonski sloj. Potrošnja klorofluorougljikovodika (HCFC) ukinuta je 26 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom. Hrvatska je prva država na svijetu koja je završila projekt ukidanja potrošnje HCFC-a, jedne od tvari koje oštećuju ozonski sloj.



Stranica