Koncept centara za gospodarenje otpadom moguće je poboljšati

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56b9c76a6ed97.jpg

'Koncept centara za gospodarenje otpadom nije posve u skladu s načelima kružnog gospodarstva kojeg zagovara Europska unija. Primjerice, u CGO-u Marišćina izvlači se oko 5% materijala za recikliranje, a 35% završi kao gorivo iz otpada. No, sustav CGO-a je postavljen na način da ga je moguće poboljšati kako bi ispunili zahtjeve kružnog gospodarstva' – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović nakon današnjeg obilaska Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Ministar je CGO Marišćina obišao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom,  zamjenikom gradonačelnika Grada Rijeke Markom Filipovićem i načelnicom Općine Viškovo Sanjom Udović. Župan, zamjenik gradonačelnika i načelnica upoznali su ministra s probnim radom centra.

'Drago mi je da se osigurava projektni kontinuitet. Ministar se upoznao sa sustavom i vjerujem da će pomoći da se unaprijedi rad Centra koji uključuje još pet transfer stanica na području Županije.' – naglasio je župan Komadina i zahvalio ministru Dobroviću što je prepoznao trud Primorsko-goranske županije na dosadašnjoj realizaciji projekta.

Ministar Dobrović rekao je kako će Ministarstvo aktivno surađivati s lokalnom zajednicom u pronalaženju najboljih rješenja za razvoj sustava gospodarenja otpadom, u skladu s načelima kružnog gospodarstva.

Europska komisija je u prosincu 2015. predstavila novi paket o kružnom gospodarstvu za jačanje konkurentnosti, stvaranje radnih mjesta i postizanja održivog rasta. Mjerama je obuhvaćen cijeli 'životni vijek' proizvoda: od proizvodnje i potrošnje do gospodarenja otpadom i tržišta sekundarnih sirovina. Time se želi se izvući najveća moguća korist od svih sirovina, proizvoda i otpada te povećati ušteda energije i smanjiti emisije stakleničkih plinova. Paket sadrži mjere poput povećanja stupnja recikliranja te ponovne upotrebe proizvoda.

U tom kontekstu potrebno je promisliti i poboljšanje koncepta centara za gospodarenje otpadom kojih je u Hrvatskoj planirano 13, čiji je glavni proizvod gorivo iz otpada.

Zamjenik gradonačelnika Filipović izrazio je zadovoljstvo posjetom Ministra, naglasivši kako je Marišćina prvi CGO u Hrvatskoj koji je u probnom radu te koji prihvaća otpad s područja Rijeke i okolnih mjesta. 'Naše komunalno društvo uložilo je značajna sredstva uz sufinanciranje Fonda u razvoj sustav primarne selekcije i edukacije građana.' – istaknuo je Filipović.

Centar za gospodarenje Marišćina se trenutno nalazi u fazi probnog rada. Vrijednost centra iznosi 277 milijuna kuna, a sa 70% sredstava je sufinanciran sredstvima EU-a, dok su ostatak osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. U centru se planira obrađivati otpad s područja Primorsko-goranske županije u kojoj živi 296.195 stanovnika.

 Stranica