Ministar Filipović na Prstenovom poslovnom forumu 2022.

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221027-WA0010.jpg
Ministar Davor Filipović sudjelovao je danas na poslovnom forumu udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten. Ovogodišnja tema foruma bila je energetika u Republici Hrvatskoj do 2027.
 
Nakon uvodnih govora predsjednika Udruge Pavla Zubaka i predsjednika Kluba poduzetnika Udruge Prsten Draženka Mamića, ministar Filipović održao je govor ne temu stanja u energetskom sektoru u Republici Hrvatskoj s osvrtom na projekte solarnih elektrana nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
„Vezano za rješavanje energetske krize, od presudnog je značenja jedinstvo Europe i politička volja koja će biti provedena, bilo u režimu restriktivnih mjera ili energetskoj solidarnosti. Kriza za Hrvatsku predstavlja i određenu priliku, jer bi Hrvatska mogla postati regionalni energetski hub. Vlada je sve poteze oko energetske krize povukla pravodobno i sveobuhvatno, a LNG terminal pokazao se kao pun pogodak“, izjavio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Ministar Filipović istaknuo je kako je Nacionalni plan oporavka i otpornosti jedan od najvažnijih alata za financiranje projekata u energetskom sektoru.
„Dekarbonizaciju energetskog sektora ostvarujemo kroz revitalizaciju, izgradnju i digitalizaciju energetskog sustava i prateće infrastrukture. Nužno je do 2026. godine osigurati dobar dio potrebne elektroenergetske infrastrukture kojom će se energija proizvedena iz obnovljivih izvora nesmetano transportirati na mjesta potrošnje diljem Hrvatske, ali i šire. Cilj je jasan – svakom dijelu naše domovine mora biti omogućeno napajanje tom energijom“, izjavio je ministar Filipović.
 
Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava koju je moderirao profesor Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na kojoj su sudjelovali državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, Ivan Pandurević, izvršni direktor tvrtke Žito, Nike Sudarević iz M SAN Grupe, Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, te Iva Širić-Čačić i Mario Puntarić iz HEP-a.
 
 

Stranica