Ministar Filipović sudjelovao na ministarskom summitu MED9 na Malti

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Malta3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Davor Filipović boravio je na Malti gdje je sudjelovao na ministarskom summitu MED9. Republika Hrvatska jedna je od devet zemalja članica južne Europe koje čine EUMED ili MED9 skupinu uz Španjolsku, Francusku, Italiju, Maltu, Grčku, Cipar, Portugal i Sloveniju. Domaćin summita bila je Miriam Dalli, ministrica okoliša, energetike i poduzetništva Republike Malte, a na summitu je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson. U okviru summita održana su dva okrugla stola na kojima je sudjelovao i ministar Filipović.

Na prvom okruglom stolu pod nazivom „Ubrzavanje ambicija EU-a u pogledu obnovljivih izvora energije u vidu trenutne energetske stvarnosti“ ministar je istaknuo da Republika Hrvatska kontinuirano radi na skraćivanju i ubrzavanju administrativnih postupaka, osiguravajući njihovu potpunu usklađenost s pozitivnim zakonodavstvom, kako bi se stvorila poticajna investicijska klima u području obnovljivih izvora energije. „Hrvatska snažno potiče korištenje obnovljivih izvora energije i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisija CO2 u energetskom sektoru. Cilj nam je do 2030. godine imati više od 2 500 MW novih obnovljivih izvora energije. Najveći dio će se ostvariti kroz hidroelektrane te kroz projekte solarnih i vjetroelektrana. Također, posvećeni smo razvoju projekata geotermalne energije“, naglasio je ministar Filipović.

Drugom okruglom stolu tema je bila razvoj Sredozemlja kao centra zelene energije. Ministar Filipović istaknuo je dva specifična izazova za područje Mediterana kada je u pitanju sigurnost opskrbe energijom. Prvi je višestruko povećanje potrošnje energije tijekom ljetne turističke sezone: „Turizam je važan gospodarski sektor za sve mediteranske zemlje, pa tako i za Hrvatsku, no s druge strane, visoka sezonska potrošnja energije i vode veliki je pritisak na prirodne resurse i infrastrukturu. Mediteranska regija trebala bi postati lider u upravljanju održivim turizmom koji bi osigurao energetsku sigurnost, povećanje OIE u potrošnji energije, ali i smanjenje upotrebe fosilnih goriva u prometu“. Drugi izazov odnosi se na otoke, s obzirom na njihovu udaljenost od kopna: „Većina otoka u Hrvatskoj suočava se s visokim troškovima energije i izazovima energetske sigurnosti zbog svoje dislokacije. Suradnja među mediteranskim zemljama svakako može dovesti do inovativnih rješenja koja će državama i otocima omogućiti veću autonomiju i samoodrživost u upravljanju opskrbom energijom i vodom, posebice u svjetlu dekarbonizacije Europe“, zaključio je ministar Filipović.

U okviru summita održan je i radni ručak ministara na kojem se raspravljalo o modelu tržišta električne energije, odnosno reformi tržišta električne energije koja bi trebala obuhvatiti odvajanje cijena električne energije od cijena plina što je bitno za dugoročnu stabilnost i otpornost tržišta, kao i za sigurnost građana i gospodarstava.

Na kraju summita ministri devet zemalja članica MED9 skupine potpisali Zajedničku izjavu MED9 kojom potvrđuju svoju predanost osiguranju kontinuiranih napora za poboljšanje energetske sigurnosti uz ubrzavanje prijelaza na zeleniju energiju, što je u skladu s zajedničkim ciljem Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050.
 

Stranica