Ministar Habijan na 7. međunarodnoj energetskoj konferenciji „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?“

  • Slika /slike/Slika 1 (2).JPG
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan otvorio je 7. međunarodnu energetsku konferenciju „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li  spremni za promjene?“, koja se u organizaciji Jadranskog naftovoda održala danas u Zagrebu. Okupljenima su se obratili i voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević te predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić.

"Današnje vrijeme jasno pokazuje kako energetika ima dvostruku ulogu u politici Europske unije. S jedne strane, predani smo Zelenom planu za Europu i dekarbonizaciji gospodarstva, no, s druge strane, ne smijemo zaboraviti niti sigurnost opskrbe i diversifikaciju izvora. EU je generalno veliki uvoznik energenata što je glavni razlog zbog kojeg smo se svi zajedno jasno opredijelili za dekarbonizaciju. Korištenje energije iz obnovljivih izvora osigurat će jačanje i dostizanje globalnih klimatskih ciljeva, no dodana vrijednost dekarbonizacije za EU je jačanje njezine geopolitičke moći smanjenjem uvoza fosilnih goriva i jačanjem proizvodnje energije na vlastitom tlu", izjavio je ministar Habijan.

Na konferenciji su se okupili vodeći europski naftni i energetski stručnjaci radi razmjene mišljenja, informacija i iskustava o aktualnim izazovima energetskog i naftnog tržišta, geopolitičkim, energetskim i klimatskim nužnostima ubrzanja provedbe EU politike sigurnosti opskrbe energijom, diverzifikacije izvora i pravaca opskrbe energijom te ubrzanja zelene tranzicije koja uključuje povećanje stupnja energetske učinkovitosti i prijelaz na proizvodnju čiste energije iz obnovljivih izvora.

Tom prigodom JANAF je obilježio 50 godina postojanja i 45 godina od kada je naftovodni sustav pušten u rad te je istaknut energetski i gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji koji upravlja naftovodnim sustavom kao suvremenim, efikasnim i ekonomičnim sustavom transporta nafte za domaće i inozemne korisnike.

Ministar Habijan je zaključio: „Republika Hrvatska je spremna za promjene, ali ne gubeći u isto vrijeme iz vida da se tranzicija s fosilnih goriva na čistu energiju ne odvija preko noći" te čestitao JANAF-u dvije važne i velike obljetnice.

Stranica