Ministar Habijan na predstavljanju novog Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Fond 3.jpeg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je sudjelovao na konferenciji “Obnovljene kuće više štede, više vrijede”. Konferenciju je u hotelu Westin Zagreb, u partnerstvu s Večernjim listom, organizirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj današnje konferencije bio je upoznati javnost s novostima vezanim za Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koji će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro objaviti.

Prilikom obraćanja okupljenima, ministar Habijan naglasio je kako je predmetni Javni poziv još jedan od dokaza konzistentne politike Vlade Republike Hrvatske usmjerene ka ostvarenju zelene tranzicije i cilja da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent, a što je prepoznalo i Vijeće europske unije za energetiku na sastanku održanom u Bruxellesu ovog ponedjeljka.

“Ovaj Javni poziv, vrijedan 120 milijuna eura, koji danas najavljujemo, kao i brojni ostali koji su u pripremi, a izdvojit ću poziv iz Modernizacijskog fonda čiji cilj je olakšanje zelene tranzicije vrijedan 1,2 milijardu eura, predstavlja nastavak konzistentne politike Vlade Republike Hrvatske kojoj su zelena tranzicija i dekarbonizacija prioritet te u apsolutnom fokusu”, naglasio je ministar Habijan.

Do sada je energetskom obnovom sufinancirano preko 25 tisuća obiteljskih kuća, a glavni cilj je nastaviti poticati primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

“Čestitam Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva o državne imovine i svim službama Ministarstva koje su uložile trud u raspisivanje ovog Poziva te pozivam građane da se prijave u što je većoj mjeri, a kako bi se sredstva u iznosu od 120 milijuna što prije iskoristila”, zaključio je ministar Habijan.

Stranica