Ministar Habijan svečano otvorio novi vidikovac Nacionalnog parka Plitvička jezera i najavio ulaganja u planinarske domove

Slika /slike/Vijesti/2022/Fotografija s vidikovca.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević su danas zajedno sa suradnicima svečano otvorili novi vidikovac „Tomićevo pogledalo“ na brdu Stubica.
 
Otvorenje vidikovca se održalo povodom obilježavanja 75. obljetnice proglašenja  Nacionalnog parka Plitvička jezera i 45. obljetnice upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Vidikovac je smješten na poznatoj lokaciji na kojoj je hrvatski književnik i prevoditelj Josip Eugen Tomić pronalazio inspiraciju za svoje pjesme. S njega se pruža panoramski pogled  na dio Gornjih jezera (vide se Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero) i okolne vrhove.
 
Tom prilikom, ministar Habijan je ravnatelju Kovačeviću i njegovim suradnicima čestitao obljetnicu parka i uspješan završetak projekta izgradnje vidikovca, a ravnatelj Kovačević je istaknuo kako se očekuje da će ova atrakcija privući posjetitelje na šumske staze povrh jezera i time pridonijeti rasterećenju dijela posjetiteljskog sustava.
 
„NP Plitivička jezera su najbolji primjer održivog turizma.  U prilog tome ide smanjen broj posjetitelja u odnosu na ranije s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva, jer upravo je zaštita prirode glavni smisao parkova. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih resursa Republike Hrvatske“, izjavio je ministar Habijan.
 
Uz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i najavljenu obnovu hotela, najvažniji posao parka tek slijedi. Započinju zahtjevni restauracijski projekti na očuvanju sedrenih barijera i uklanjanju pregrada na rijekama i potocima što će rezultirati izmicanjem dijela staza, a sve kako bi se osigurao prirodni rast sedre i očuvanje prekrasnih jezera.
 
Ministar Habijan je naglasio kako ulaganja u zaštitu prirode moraju biti prioritet te dodao: „Ministarstvo gospodartsva i održivog razvoja će zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar. Ta tri projekta planiramo realizirati tijekom naredne dvije do tri godine.“

Planinarsko -  posjetiteljska infrastruktura -  PARKOVI 2024.-2026. prezentacija

Stranica