Ministar Šušnjar: Odljev mladih prestat će kada dosegnemo 82 posto razvijenosti EU

Slika /slike/Vijesti/2022/HN20240621591069.jpg

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar kazao je da mladi obrazovani hrvatski građani neće više odlaziti na rad u inozemstvo kada Hrvatska dosegne 82 posto razvijenosti Europske unije, a tada bi se mogli početi i vraćati.

Upitan na marginama 19. Konvencije hrvatskih izvoznika ima li Hrvatska imigracijsku politiku, s obzirom da je lani 65 tisuća stranih radnika dobilo dozvolu za rad i boravak u Hrvatskoj Šušnjar je rekao da je Republika Hrvatska trenutno na 74 posto razvijenosti EU, ali da je cilj aktualne Vlade postići 82 posto razvijenosti EU do kraja mandata.

"To je trenutak kada se mijenja cijela situacija i ti ljudi više neće imati razloga napuštati svoju domovinu, dapače tada će postojati razlozi da se svi vrate doma", naveo je ministar dodavši, vezano uz imigracijsku strategiju, da hrvatsko gospodarstvo sada treba te radnike. "Kako da postignemo tu razinu razvijenosti ako nemamo s kim to raditi", naglasio je ministar.

Vlada će zaštititi hrvatske interese

Komentirajući najnoviji potez mađarskog  MOL-a vezan uz arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, Šušnjar je rekao da Državno odvjetništvo u suradnji sa svim resornim ministarstvima priprema materijale, te da će dati odgovor na to i uključiti se aktivno u postupak.

Istaknuo je i da MOL takav postupak nije pokrenuo u Mađarskoj, gdje je bila slična situacija s krizom cijena energenata, kazavši da su mađarske vlasti još drastičnije regulirale cijene energenata i plina i naftnih derivata. Po njemu, MOL nizom svojih postupaka ne postupa kao strateški partner u Ini, a Vlada Republike Hrvatske će znati zaštititi hrvatske interese i interese hrvatskih kompanija, građana te proračuna.   


Izvor: Hina/VladaStranica