Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Slika /slike/Vijesti/2022/Tjedan mobilnosti 2022..png

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva potencijalne prijavitelje da se uključe u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz potporu Europske komisije, i ove godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od 3 glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Kako sudjelovati?
Ako predstavljate mjesto ili grad, možete sudjelovati tijekom glavnog tjedna kampanje između 16. i 22. rujna i prijaviti svoje aktivnosti i mjere putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu. Prijave se zaprimaju do 15. rujna 2022.
Ako predstavljate poduzeće, građansku inicijativu, obrazovnu ustanovu ili neki drugi subjekt, svoju „Aktivnost za mobilnost“ vezanu za inicijative za održivu mobilnost i „Bolju povezanost“ možete prijaviti tijekom cijele godine putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu.

Kako do nagrade Europskog tjedna mobilnosti?
Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti.
Nagradom Europskog tjedna mobilnosti želi se nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Za nagradu mogu konkurirati sudionici čija prijava ispunjava 3 „zlatna kriterija“ Europske povelje (organizacija Tjedna mobilnosti, uvođenje barem jedne nove trajne mjere i organizacija „Dana bez automobila“).
Poduzeća, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će se postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji.
Svi sudionici koji su se prethodno registrirali za Europski tjedan mobilnosti i označili 3 kriterija za sudjelovanje mogu se prijaviti za dodjelu nagrade u periodu od 1. do 31. listopada 2022. Obrasci za prijavu bit će pravovremeno objavljeni na mrežnoj stranica za prijavu: https://mobilityweek.eu/emw-awards/

Publikacije na hrvatskom jeziku:

 Stranica