Održana deveta konferencija “Our Ocean”

  • Slika /slike/SLIKA1 OO.jpg
  • Slika
U Ateni se 16. i 17. travnja održala deveta konferencija “Our Ocean”. Pokrenuta 2014. na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država s ciljem pridavanja potrebne pozornosti međunarodne zajednice očuvanju i održivom korištenju oceana te ukazivanju na brojne prijetnje ekosustavu oceana i mora. Države sudionice svojim sudjelovanjem iskazuju i preuzimaju konkretne obveze za zaštitu i održivo upravljanje morima i oceanima.

Republika Hrvatska se na konferenciji prvi put predstavila 2017. na Malti s obvezama o zaštiti Jabučke kotline te ulaganjima u planove upravljanja, monitoring i izradu karte staništa našeg dijela Jadrana, a koje smo uspješno ispunili.

Ove godine delegacija RH na čelu s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvojem Bujanovićem, s ponosom je predstavila nove obveze koje su zajednički usuglasili sektori pomorstva, ribarstva i zaštite prirode.

U sklopu plenarne sesije “Učinkovito upravljanje zaštićenim područjima na moru“ koju je moderirala Alexandra Cousteau, unuka poznatog istraživača Jacquesa Cousteaua, zanimljivu i emotivnu raspravu su vodili Enric Sala - stalni istraživač za National Geographic te senator i bivši državni tajnik John Kerry iz SAD-a.

Na kraju panela, državni tajnik Bujanović je u ime RH najavio zaštitu 30% dijela Jadrana pod nacionalnom jurisdikcijom, a nakon uspješno izrađene karte morskih staništa za 51% Jadrana nadovezao se da ćemo napraviti cjelovitu kartu za što će biti potreban zajednički napor naših znanstvenika i stručnjaka za morski okoliš.

Za našu održivost turizma posebno je važno regulirati sidrenje iznad područja rasprostranjenosti “naselja posidonije” kako bismo sačuvali ova važna staništa, a ujedno i osigurali sigurno sidrenje. Ekološki prihvatljiva sidrišta za koje se Republika Hrvatska već sada aktivno zalaže i ima primjere dobre prakse (PP Lastovsko otočje i NP Kornati).

Informiranje nautičara o staništima posidonije prvi je korak kojeg poduzimamo u suradnji s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Na marginama konferencije održan je bilateralni sastanak s Talijanskom Republikom na temu zajedničkih rješenja u zaštiti Jadrana. Razmijenjena su stajališta i pristupi vezani uz primjenu regionalnih, europskih i globalnih konvencija i sporazuma.

Stranica