Otvoren 15. Obrtnički sajam u Karlovcu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Obrtnički sajam Karlovac 3.jpg

Svečanim rezanjem vrpce jučer je na Trgu bana Jelačića u Karlovcu otvoren 15. po redu Obrtnički sajam i 5. Sajam ekoloških proizvoda. Ovaj tradicionalni Sajam organizirali su Udruženje Obrtnika grada Karlovca i Obrtnička komora Karlovačke županije uz suradnju Grada Karlovca. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Karlovačke županije te Hrvatske obrtničke komore.

Okupljenima se uoči otvaranja Sajma obratio predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca, Željko Vuković  te naglasio kako će svoje proizvode ove godine na Sajmu predstaviti 67 izlagača, od čega 10 OPG-ova iz sedam hrvatskih županija, ali i iz izlagača iz Unsko-sanskog kantona što Sajmu daje međunarodni karakter. Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković istaknuo je kako “obrtnici Karlovačke županije i općenito obrtnici u Hrvatskoj ne zaostaju za onime što imaju obrtnici izvan Hrvatske i vjerujem da ćemo za nekoliko godina biti za  koplje bolji i veći od drugih. Jer mi smo narod koji znamo dobro raditi i kvalitetni smo majstori”. “Od 2013. do 2017. godine Grad Karlovac je izdojio 3,5 milijuna kuna samo za podršku i potpore, prošle godine izdvojili smo milijun i 150 tisuća kuna i ono što mogu reći u svoje i u ime svojih suradnika, mi smo spremni slušati. Recite što i kako da podržimo, za što i kako da dajemo potpore. Iz naše perspektive čini mi se da i gradska uprava i vi svi zajedno moramo krenuti u jedan novi prostor, neću reći novoga, ali inovacija. Neki su izazovi novi, zahtjevi su veći i čini mi se da svi zajedno moramo zakoračiti u taj jedan svijet novoga da bi ono s čim se vi bavite s nekim novim proizvodima, s nekim novim znanjima ustvari oplemenili u nekoj novoj mogu reći i većoj zaradi”, istaknuo je gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

Državni tajnik Mario Antonić sudjelovao je na svečanom otvorenju Sajma kao izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a uz državnog tajnika, otvorenju Sajma nazočila je i pomoćnica ministra Ana Mandac. Državni tajnik Antonić izrazio je zadovoljstvo održavanjem Sajma koji upućuje na važnost vještina i obrtničkih znanja te omogućuje učenicima, budućim majstorima, njihovim profesorima i mentorima da predstave svoja znanja i vještine. “Od 108 strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, u koje je ove školske godine upisano nešto više od 9500 učenika, u 6 strukovnih škola u Karlovcu upisano je 210 učenika”, izjavio je državni tajnik naglasivši kako smo svi svjesni potrebe za strukovnim zanimanjima i povećanjem broja kvalitetnih i kvalificiranih radnika. Državni tajnik Antonić okupljenima je predstavio dosadašnje aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta usmjerene na jačanje poduzetništva i obrta.“Želim iskoristiti priliku kako bih naglasio da ova Vlada ne odustaje od stvari koje su ključne za razvoj gospodarstva i za povećanu gospodarsku aktivnost a to je svakako fiskalna konsolidacija, strukturne reforme, jačanje investicijskog potencijala. Svakodnevno se bavimo poboljšanjem uvjeta poslovanja, donose se mjere koje bi trebale pripomoći većoj gospodarskoj aktivnosti, a upravo ovaj sajam, 15. po redu koji je iz godine u godinu veći, vjerujem da govori u prilog tome, naglasio je Antonić.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec  obratio se okupljenima te izjavio kako su “ponekad, teškoće sastavni dio upravo obrtničkog života i rada, ali svi želimo pomoći da se to promijeni. Na tragu toga što radi Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i ministar Darko Horvat, vjerujem da ćemo uskoro promijeniti neke stvari, od Zakona o obrtu i niza drugih zakona koji u ovom času stvaraju smetnju hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima da bi mogli biti bolji, da bi mogli svoje proizvode plasirati, ali što je najvažnije i naplatiti ih”.  Predsjednik Hrvatske obrntičke komore posebno se osvrnuo na manjak kvalificirane radne snage te naglasio kako Hrvatska obrtnička komora raspolaže znanjem I resursima da pomogne u nastojanjima da se unaprijedi struka te da, u konačnici, što više učenika upiše obrtnička zanimanja.

Napomenimo kako će na  ovogodišnjem Obrtničkom sajamu u Karlovcu, koji se održava na 1000 m2 zatvorenog sajamskog prostora te 400 m2 vanjskog izložbenog prostora, 67 izlagača sa područja 7 županija Republike Hrvatske, ali i izlagači iz Unsko-sanskog kantona, imati priliku upoznati posjetitelje sa svojim znanjim, vještinama, proizvodima i usluga. 15. Obrtnički sajam i 5. Sajam ekoloških proizvoda u Karlovcu otvoreni su do subote, 22. rujna 2018. godine.

 



Stranica