Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e1e11572ca7.JPG

U Crnoj Gori je danas osnovana asocijacija "Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida". Za predsjednika skupštine izabran je Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode RH, a mreži su pristupili svi hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode kao i Pećinski park Grbovača.

Podgorica, Crna Gora – U nazočnosti ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, g. Branimira Gvozdenovića, 36 predstavnika zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka sudjelovalo je u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“ u podgoričkom hotelu Ramada. Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisalo pismo o namjeri osnivanja asocijacije u listopadu ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Nacionalnom parku Brijuni, sada je i službeno postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja.

Osnivanjem „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida“ na današnjoj Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su njen Statut, izbarali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Izabrani su i predsjednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsjednici Amarildo Mulić, direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep a glavnim tajnikom Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

“Osnivanje ove asocijacije za Hrvatsku je veliko priznanje“, istaknuo je Nenad Strizrep prilikom osnivanja asocijacije. “Hrvatska svojim iskustvom želi doprinijeti drugim zemljama u regiji da razvijaju sustav upravljanja zaštićenim područjima i spremna je u tome preuzeti vodeću ulogu u regiji“.

Predsjednik asocijacije Zoran Mrdak istaknuo je da u istinskoj i odgovornoj posvećenosti zaštiti prirodnog nasljeđa regije Dinarida, od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekuju punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrijednosti. “Parkovi Dinarida će posebno raditi na planu: zaštite biološke raznolikosti i razvoja zaštićenih područja Dinarida; održivog regionalnog razvoja i unaprjeđenja kvalitete življenja; podizanja svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju; brendiranja Parkova Dinarida i suradnje s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida također će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti”, zaključio je predsjednik asocijacije Zoran Mrdak.

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji. Voditelj WWF-ovog projekta i glavni tajnik asocijacije Leon Kebe ističe:

„Drago nam je da smo ovime doprinijeli točki 11. dokumenta 'Velika pobjeda za Dinarski luk' sa zajedničkim obavezama svih zemalja, koji je prihvaćen prije godinu dana u Budvi na našoj drugoj međunarodnoj konferenciji. Prvi korak ostvarenju te obveze je napravjen! WWF je sretan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za daljnji rad sa zaštićenim područjima u regiji“, kaže Kebe.

Sjedište asocijacije u prve tri godine bit će u Crnoj Gori, a njezin upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Iz Hrvatske to je ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi k tome trebala pomoći zaštićenim područjima regije u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Petra Boić Petrač, Communications manager, WWF Mediteranski program,

e: ppetrac@wwfmedpo.org, m: +385 91 290 5976, www.croatia.panda.org

 

PARKOVI KOJI SU UŠLI U MREŽU PARKOVA DINARIDA:

Albanija: Asocijacija nacionalnih parkova Albanije

Bosna i Hercegovina: NP Sutjeska, NP Una, PP Hutovo Blato, zaštićena područja Sarajevskog kantona Bijambare, Skakavac, Vrelo Bosne i Trebović, PP Vjetrenica

Crna Gora: JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NP Biogradska gora, NP Lovčen, NP Durmitor, NP Skadarsko jezero, NP Prokletije)

Hrvatska: svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode te Pećinski park Grabovača (nazive preuzmite s www.discoverdinarides.com)

Kosovo: NP Bjeshket e Nemuna, NP Sharri, PP Germia

Makedonija: NP Mavrovo, NP Pelister, PP Jasen, PP Ezerani

Slovenija: PP Ljubljansko barje

Srbija: NP Đerdap, NP Tara, PP Šargan-Mokra Gora

Fotografije prirode Dinarskog luka možete preuzeti na https://www.dropbox.com/sh/qlfnioilzjq3hbl/svRUoE3xKE

Video materijale nove kampanja Parkova Dinarida možete preuzeti na https://www.wetransfer.com/downloads/3b5ebb41cbe3f58bf066ccc767f0fd4b20141203122453/1fdc3738aa9e77925b9b55e2dab0242c20141203122453/5bf266

 

O WWF-u
 
WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom:

  • čuvajući svjetsku biološku raznolikost
  • osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva,
  • promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Za dodatne informacije: www.panda.org/media. O WWF-u u regiji: http://croatia.panda.org

 

O PARKOVIMA DINARSKOG LUKA

„Parkovi Dinarskog luka“ su projekt koji WWF provodi u regiji Dinarskog luka od 2012. godine. Glavni cilj projekta „Parkovi Dinarskog luka” je stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmjenu iskustava. Zajednička edukacija održava se na teme EU integracija, održivog turizma i klimatskih promjena, a prvi put na regionalnom nivou provodi se i procjena vrijednosti zaštićenih područja. Projektom se stvara i brand Parkova Dinarida sa sloganom „neotkriveni svijet“. Više na: www.discoverdinarides.com

 



Stranica