Građani se pridružili akciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i udomili velebitske smreke

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5481a3c82096f.JPG

'Ova akcija na najbolji mogući način pokazuje kako čovjek i priroda mogu i moraju zajedno. Zbog promjena načina života, nestaje stočarstvo na Velebitu te travnjaci zarastaju. Vađenjem smreka čuvamo travnjake, a njihovom podjelom građanima ne darujemo samo biljku nego komadić našeg prirodnog blaga, komadić Velebita' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na središnjem zagrebačkom trgu gdje je održana akcija 'Udomite velebitsku smreku'.

Ministar Zmajlović danas je sa svojim suradnicima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu građanima podijelio oko 350 mladica smreka izvađenih sa travnjaka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Velebitski travnjaci naše su neprocjenjivo blago i dio naše tradicijske kulture. Oni su prave riznice bioraznolikosti na kojima živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Smanjenjem ispaše planinskih pašnjaka dolazi do gubitka travnjaka uslijed širenja šume.

Travnjaci su tako najugroženiji tip staništa u Parku te zahtijevaju aktivnu zaštitu – uklanjanje drvenastih vrsta, košnju i ispašu.


'Ljudi više ne žive u planini i od planine, tako da i travnjaci polako nestaju. Jedan od zadataka Uprave Nacionalnog parka Sjeverni Velebit zato je da se spašavanjem travnjaka od zarastanja osiguraju uvjeti za očuvanje brojnih vrsta koje na njima obitavaju. Udomljavanjem velebitskih smreka građani će pomoći očuvanju travnjaka i istovremeno svoj dom, dvorište, vrt ili park, uljepšati ovom kraljicom travnjaka Sjevernog Velebita' - rekla je Mirjana Javor, ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Mladice smreka izvađene su sa posebnom pažnjom sa zemljom oko žilišta te su spremne za sadnju u vrt ili posudu odgovarajuće veličine. Građani koji su ih udomili uz smreke su dobili i 'Ugovor o udomljenju' u kojemu stoje napomene o održavanju i brizi za mladicu.

Ministar Zmajlović izrazio je zadovoljstvo iznimnim odazivom građana i udomljavanjem svih smreka izvađenih sa velebitskih travnjaka. Naglasio je kako je uz samu zaštitu travnjaka, jedan od ciljeva ove akcije podizanje svijesti u javnosti o važnosti očuvanja prirodnog bogatstva koje imamo.

'Hrvatska je prema prirodnom bogatstvu i bioraznolikosti jedna od najbogatijih zemalja u Europi. Imamo 19 nacionalnih parkova i parkova prirode. Gotovo 30% našeg teritorija je dio europske ekološke mreže Natura 2000. Takvo dobro stanje moramo očuvati i unaprijediti ga gdje god je to moguće' – istaknuo je ministar Zmajlović.  



Stranica