Parkovi prirode mogu potaknuti razvoj planinskih područja Hrvatske

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548eaa67e7d3d.jpg

'Planinska područja Hrvatske su bogata prirodnim znamenitostima. U tim krajevima se nalaze četiri nacionalna parka i šest parkova prirode. Parkovi imaju razvojne potencijale koji mogu omogućiti održivi gospodarski razvoj planinskih krajeva. Zbog toga ćemo nastaviti s poticanjem ulaganja u infrastrukturu zaštićenih područja te za EU sufinanciranje pripremamo projekte vrijedne 600 milijuna kuna' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana planina kojeg Ujedinjeni narodi obilježavaju 11. prosinca.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je 'Proizvodnja hrane u planinama'. Prema podacima UN-a, planinski krajevi pogođeni su trendom depopulacije jer ih stanovništvo napušta zbog loših životnih uvjeta i ekonomske situacije. UN smatra kako se poticanjem proizvodnje hrane na tradicionalan način može doprinijeti održivom gospodarskom razvoju planinskih krajeva čime bi se stvorila nova radna mjesta za lokalno stanovništvo.

Kad je riječ o Hrvatskoj zaštićena područja mogu biti od velikog značaja za održivi razvoj planinskih područja u kojima se nalaze nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Risnjak i Paklenica i parkovi prirode Biokovo, Medvednica, Papuk, Učka, Velebit i Žumberak. U dijelu parkova se razvijaju projekti proizvodnje autohtone hrane na tradicionalan način kojima se želi proširiti turističku ponudu.

U suradnji s Parkom prirode Velebit u selu Jadovno se nalaze dva obiteljska gospodarstva na kojima se uzgaja autohtona vrsta goveda buša. Vlasnici gospodarstava u planu imaju i proizvodnju mliječnih proizvoda koje žele nuditi turistima koji posjećuju park. Na području parka još se nalazi šest obiteljskih gospodarstava koja se bave pčelarstvom, ovčarstvom i konjogojstvom.

Uprava Parka prirode Žumberak surađuje s lokalnim stanovništvom na očuvanju tradicionalnih načina proizvodnje hrane te održavanju livada i pašnjaka. Park organizira manifestaciju 'Košnja kao nekad za sutra' na kojoj kosci demonstriraju tradicionalan način košnje, a u suradnji s udrugom Žumberačke vile u Sošicama se organizira izbor najljepšeg povrtnjaka. U organizaciji Parka održava i manifestacija „Tisućljeća kulinarstva“ na kojoj se prezentiraju povijesni recepti i priprema hrane.

Park prirode Biokovo pokrenuo je akciju 'Zasadimo 1000 iznad 1000' s ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom. U ožujku 2014. Park je vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze na 1000 metara nadmorske visine poklonio 2000 kg sjemenskog krumpira. U akciju se uključilo 60-tak poljoprivrednika. Akcijom se krumpir želi poticati kao tradicionalna poljoprivredna kultura koja je stoljećima prisutna na Biokovu.

Projekti poput ovih mogu doprinijeti turističkoj ponudi planinskih krajeva. Važno je nastaviti s ulaganjima u projekte posjetiteljske infrastrukture parkova kako bi se ostvarili preduvjeti za brojniji dolazak turista bez da se ugrozi njihova bioraznolikost. Od rasta broja posjetitelja parkova najviše bi moglo profitirati lokalno stanovništvo zbog otvaranja novih poslovnih prilika. U prošloj godini su pokrenuti ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja Hrvatske vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove.

Parkovi u kojima se obilježava Međunarodni dan planina:

Nacionalni park Sjeverni Velebit – u petak, 12. prosinca, u 18 sati, u dvorani Društvenog doma Krasno organizira kulturno-zabavni program. U sklopu programa održat će se prezentacija 'Zašto su nam planine važne', a posjetitelje će zabavljati ženska klapa Senjkinje i KUD Lipa.

Park prirode Papuk – u nedjelju, 14. prosinca, u 9:30 sati, organizira 9. izlet nepoznati Papuk u sklopu kojeg će se otvoriti novo planinarsko sklonište 'Kneževa voda'. Okupljanje planinara je na vojnoj cesti kod ponora Uviraljka odakle će se pješačiti do Kneževe vode.

Park prirode Učka – u četvrtak, 11. prosinca, u 10 sati, u muzeju Kaštel Zrinskih, Brod na Kupi, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom za učenike iz mreže škola PP Učka iz Lupoglava, Veprinca i Mošćeničke Drage organizira edukativan program u sklopu kojeg će se održati radionice, prezentacija 'Medvjedi u planini' i obići će se Staza medvjeda.

Park prirode Biokovo – u utorak, 16. prosinca, u suradnji s Planinarskim društvom 'Pozjata' iz Brela organizira označavanje planinarske staze Livodice-Zec-Ščirevac. Polazak je u ponedjeljak u 15 sati kod bivšeg vojnog objekta 'Kuk 0' u Brelima Gornjim. Za sudionike su osigurani hrana i noćenje.



Stranica