Predstavljen peti antiinflacijski paket mjera Vlade - Cijena struje ostaje ista, ograničavaju se cijene za 30 proizvoda

  • Slika /slike/Vijesti/2022/VRH_6891-01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana. U sklopu novoga paketa mjera, od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura.

Predstavljajući na današnjoj sjednici Vlade peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je taj paket plod konzultacija s brojnim akterima u hrvatskom društvu – od socijalnih partnera do trgovačkih lanaca i banaka.
 
"Ovaj paket, kao i svi dosadašnji s obzirom na kontekst energetske krize, ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne energije jer smo plin regulirali do 31. ožujka iduće godine. Cijena električne energije za građane, javne ustanove, županije, gradove, općine, škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, vjerske zajednice i druge institucije, ali i za srednje i malo poduzetništvo, ostaje ista", naglasio je.
 
To je, dodao je, poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti za građane i sve ove aktere.
 
Paket sadrži i mjere za najugroženije građane – umirovljenike, nezaposlene, obitelji s djecom koje su korisnici dječjeg doplatka – kojima će se osigurati jednokratna pomoć za prevladavanje krize i inflacijskih pritisaka.
 
U svrhu smanjenja rasta inflacije donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost i priuštivost cijena osnovnih namirnica i drugih proizvoda u potrošačkoj košarici, najavio je premijer Plenković.
 
U 2023., dodao je, zabilježen je trend pada stope inflacije, uz iznimku za kolovoz, a ove mjere imaju za cilj da se što prije to smanjivanje inflacije ubrza i konkretizira.
 
Protuinflacijskim mjerama Vlade doprinijet će i trgovački lanci i banke
 
Premijer je kazao kako su jučer predstavnici najvećih trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda u svojoj ponudi, a snižavanje cijena započet će ovih dana.
 
"Očekujemo kooperativnost svih ovih aktera i spremnost da na poticaj Vlade i samostalno daju doprinos smanjenju i stabilizaciji cijena, prije svega prehrambenih proizvoda koji se najčešće kupuju", kazao je predsjednik Vlade.
 
Kada je riječ o razgovorima s predstavnicima banaka, najvažniji zaključak s jučerašnjeg sastanka je taj da će banke povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana. To je mjera koja ide u prilog građana, a istodobno je protuinflacijska.
 
Jednako je važno, kazao je premijer, da je Vlada dobila jamstva čelnih ljudi banaka da povećanje kamatnih stopa na štednju neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.
 
Odgovor Vlade na inflatorne pritiske
 
Potom je premijer Plenković predstavio konkretne mjere u paketu pomoći.
 
"Peti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva je odgovor Vlade na inflatorne pritiske novim i postojećim mjerama", kazao je.
 
Cilj paketa je zadržati nisku cijenu energije, štititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima te smanjiti energetsku potrošnju.
 
Nove mjere, one koje će stupiti na snagu 1. listopada i trajati do 31. ožujka, vrijede 464 milijuna eura.
 
Postojeće mjere, koje traju od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024., vrijede 551 milijun eura.
 
Dodatna dugoročna alokacija koja se tiče zelene tranzicije i energetske učinkovitosti vrijedi milijardu i 212 milijuna eura.
 
Prvi cilj novih mjera osigurati nisku cijenu struje za kućanstva  
 
Prvi cilj je osigurati nisku cijenu energije, a ta je mjera teška 288 milijuna eura.
 
Cijena električne energije za kućanstva ostaje ista, naglasio je premijer Plenković, s tim da je polugodišnji prag povišen s 2.500 kilovat sati na 3.000 kilovat sati.
 
To znači, pojasnio je, da kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni. Ova se mjera, dodao je, odnosi na 2.214.236 mjernih mjesta, a vrijedi 102 milijuna eura.
 
Kako bi ilustrirao primjerom koliko su mjere Vlade utjecale na manje račune za struju građana u 2022. godini, premijer je kazao kako bi račun za struju, koji su građani platili 40 eura, da nije bilo tih mjera platili 136 eura.  To znači da je ukupna mjesečna ušteda građanima iznosila 96 eura, a godišnja 1.153 eura.
 
U 2023. godini, kada je cijena struje na tržištu nešto pala, mjesečni račun za istu potrošnju kao godini prije građani bi bez mjera Vlade plaćali oko 75 eura, a s mjerama Vlade plaćali su ga 40 eura, što je mjesečna ušteda gotovo 35 eura, a godišnja oko 418.
 
Cijene struje za javni i neprofitni sektor te malo i srednje poduzetništvo ostaje ista
 
Predstavljajući mjeru koja se odnosi na subvencioniranje cijene struje za javni i neprofitni sektor, premijer je naglasio kako zahvaljujući toj mjeri brige oko plaćanja režija nemaju ni vrtići ni škole ni fakulteti ni zdravstvene ustanove ni udruge ni vjerske zajednice ni općine ni gradovi ni županije ni brojne druge institucije.
 
Ta mjera obuhvaća 21.903 korisnika, a vrijedi 100 milijuna eura.
 
Kad je riječ o cijenama električne energije za malo i srednje poduzetništvo, one ostaju iste, a obuhvaćaju 93.186 hrvatskih poduzetnika. Mjera vrijedi 86 milijuna eura.
 
Za velike gospodarske subjekte nema subvencioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada, naglasio je premijer Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja i poremećaja na tržištu električne energije.
 
Za 720 tisuća umirovljenika 72 milijuna eura jednokratne naknade
 
Drugi cilj Vladinog paketa mjera jest zaštita od inflacije, a za njega je izdvojeno 116 milijuna eura.
 
Za potporu umirovljenicima izdvojit će se 72 milijuna eura, kazao je premijer, podsjetivši na dosadašnje jednokratne potpore umirovljenicima za koje je izdvojeno 309 milijuna eura, prosječno 444 eura po umirovljeniku.
 
Novi paket obuhvatit će 720 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura, a prvi puta su obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina.
 
Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.
 
Potpora korisnicima doplatka za djecu 11 milijuna eura
 
Predstavljajući ovu mjeru, premijer Plenković naglasio je njegov demografski segment.
 
Za primatelje dječjeg doplatka, kazao je, danas se kvalificira 112.000 obitelji s 220.000 djece.
 
Njima je namijenjena posebna novčana potpora koja iznosi za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje djece 150 eura, za četvero djece 200 eura te za petero i više djece 300 eura.
 
Vrijednost ove mjere je 11 milijuna eura, a potpora će se isplatiti u listopadu, a u studenom onima koji su u postupku ostvarenja prava na dječji doplatak.
 
Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda

Slijedi mjera kojom Vlada ograničava cijene za 30 osnovnih proizvoda, naveo je premijer Plenković.

Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici 0,49 eura; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje 6,49 eura; riža 2,29 eura za kilogram; špageti pola kilograma 1,09 eura; svježa jaja razred M za deset komada 2,45 eura; svinjski vrat bez kosti 5,49 eura; juneći vrat s kosti 6,99 eura; hrenovke pileće ili pureće 2,69 eura; hamburger kilogram 6,99 eura; krumpir 5 kilograma 3,99 eura; mrkva u rinfuzi 0,89 eura; šareni grah u rinfuzi 1,99 eura; pasirana rajčica tetrapak od 500 ml 1,09 eura; limun u rinfuzi po kilogramu 1,49 eura; jabuka "Gala" u rinfuzi po kilogramu 1,39 eura te mliječna čokolada 80-100 grama 1,29 eura; sirup sa šećerom za litru 2,99 eura; pasta za zube za 125 ml 2,99 eura; gel za tuširanje 250 ml po 2,99 eura; šampon za litru 3,49 eura; toaletni papir za troslojni od 10 rola 2,99 eura; higijenski ulošci standardni 1 komad 0,25 eura; pelene standardne 1 komad 0,30 eura.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Plenković.

Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.
 
Jednokratna novčana naknada od 150 eura za ugrožene kupce energenata i nezaposlene branitelje
 

Premijer Plenković je, kao dio Vladinog paketa mjera, predstavio i naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskom sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata vrijedne 33,3 milijuna eura.   
 
Kazao je da jednokratna novčana naknada uključuje 173.000 osoba, od kojih je 140.000 osoba s invaliditetom, koji će, dodao je, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova. Ova mjera vrijedna je 26 milijuna eura.
 
Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.
 
Potom je premijer predstavio mjeru koja se odnosi na nezaposlene osobe, a riječ je o isplati jednokratne novčane naknade od 100 eura za 73.000 nezaposlenih osoba. Dodao je da ova mjera ukupno iznosi 7,3 milijuna eura.
 
Mjere za pomoć poljoprivrednicima
 
Kao prvu mjeru za pomoć poljoprivrednicima, predsjednik Vlade je naveo potporu za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda.
 
Cilj mjere je pomoći većem broju poljoprivrednika u ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini i obuhvatiti štetu od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena, požara. Plenković je naglasio i da se podiže bespovratna potpora s 10 milijuna na 25 milijuna eura.
"Plan isplate je 19 milijuna eura do kraja ove godine, a šest milijuna eura početkom iduće", dodao je.
 
Zatim je premijer predstavio mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, kojima je cilj oporavak svinjogojske proizvodnje, održanje cjelokupne stočarske proizvodnje i očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom.
Kazao je da je riječ o novoj mjeri, koja je iznosi 15 milijuna eura s dinamikom isplate od 7 milijuna eura u 2023. i 8 milijuna eura u idućoj godini. 
 
Sljedeća mjera za poljoprivrednike je otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima afričkom svinjskom kugom, vrijedna 6,8 milijuna eura. 
 
Na kraju, kad riječ o pomoći poljoprivrednicima, premijer je predstavio kreditiranje poljoprivrednika i prerađivača u iznosu od 23 milijuna eura. Potpora obuhvaća otvaranje kreditne linije za obrtna sredstva i otvaranje investicijskih kredita.
 
Postojeće mjere - Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina
 
Premijer Plenković je podsjetio i na postojeće mjere koje traju godinu dana i vrijedne ukupno 551 milijun eura. Pritom je istaknuo mjeru zadržavanja niske cijene energije vrijednu 481 milijun kuna, kao i mjeru zadržavanje niskih cijena plina u vrijednosti od 179 milijuna eura.
 
Naglasio je da Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina kad je riječ o glavnim gradovima u zemljama Europske unije. Kazao je da, osim građana Budimpešte, Zagrepčani zahvaljujući mjerama Vlade plaćaju najnižu cijenu plina, a isti je slučaj i sa strujom.

Naveo je i da prosječna cijena plina za kućanstva u Uniji iznosi 107 eura /MWh, a u Hrvatskoj 47 eura.

Na kraju izlaganja, premijer Plenković je naglasio da su ključne poruke Vladinih mjera stabilnost, sigurnost i mir tijekom jeseni i zime, izrazivši nadu da će njima biti zadovoljni i građani i gospodarstvenici.

Stranica