Projekti energetske učinkovitosti prilika za gospodarski rast i otvaranje 'zelenih' radnih mjesta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/547ee34881b73.JPG

'Prirodne katastrofe koje su nas ove godine zadesile jasno govore da se klimatske promjene doista događaju i da utječu na naše živote. To više nije nešto što se možda događa negdje daleko od danas. Zato borba s posljedicama klimatskih promjena nije više nešto čime se možemo baviti kad i ako stignemo nego nešto čime se moramo baviti sada. No dobra vijest je da kroz mjere koje poduzimamo za ublažavanje posljedica klimatskih promjena čuvamo radna mjesta i stvaramo nova. Jer, primjerice, samo u području energetske učinkovitosti u protekle gotovo tri godine kroz sufinanciranje Fonda pokrenuli smo projekte vrijedne gotovo dvije milijarde kuna.' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na međunarodnom stručnom skupu o klimatskim promjenama i strategijama za njihovo obuzdavanje.

Stručni skup organizirali su Ured u Zagrebu Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Uz ministra Zmajlovića na skupu su sudjelovali Massimo Sessa, direktor Ureda u Zagrebu Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu, dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatska, Luciano D'Alfonso, predsjednik Regije Abruzzo, Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Italije u Hrvatskoj, te je održano i više stručnih izlaganja na kojima su predstavljene mjere državne politike i primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i Italiji.

Ministar Zmajlović istaknuo je da je borba protiv klimatskih promjena prilika za razvoj gospodarstva temeljenog na niskim emisijama stakleničkih plinova. Niskougljičnim gospodarstvom smanjuju se štetne emisije, štede resursi i energija. Istovremeno se omogućuje otvaranje 'zelenih' radnih mjesta, potiče inovativnost i podiže konkurentnost.

Upravo projekti energetske učinkovitosti imaju značajni potencijal za smanjenje emisija i gospodarski rast.

Vlada RH je od početka 2012. godine kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša pokrenula projekte energetske učinkovitosti vrijedne 1,9 milijardi kuna, što je dvostruko više od rezultata postignutih za čitavog mandata bivše Vlade.

Značajan potencijal predstavljaju sektori energetske obnove zgrada jer upravo zgrade troše čak 40% ukupne količine energije. Pokrenuti su programi energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, a sljedeće godine otvaraju se i programi obnove komercijalnih građevina. Programe s 40-80% sufinancira i provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Samo kroz program energetske obnove obiteljskih kuća u 2014. obuhvaćeno je 6.000 kućanstava sa oko 3.400 projekata energetske učinkovitosti te preko 2.600 sustava obnovljivih izvora energije.

Građanima koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama smanjuju se troškovi i poboljšava kvaliteta života. Energetskom obnovom tih objekata pomažemo građevinskom sektoru, čuvamo postojeća radna mjesta i stvaramo prostor za nova.

Kontinuirano se radi i na poticanju korištenja obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitijeg prometa, za što je također moguće dobiti bespovratna sredstva putem Fonda.

Na razini Europske unije, pod talijanskim predsjedanjem, nedavno su dogovoreni novi ambiciozni ciljevi za borbu protiv klimatskih promjena. Do 2030. godine bit će potrebno smanjiti emisije stakleničkih plinova za barem 40% te povećati korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšati energetsku učinkovitost.

'Europska unija time nastavlja sa vodećom ulogom u naporima na zaštiti klime i pokazuje kako se istovremeno mogu štititi okoliš i ostvariti rast i razvoj. U tijeku dogovora o novom globalnom klimatskom sporazumu, to je primjer i ostalim svjetskim državama kojim putem trebaju ići kako bi se ostvarili zajednički ciljevi na zaštiti klime.' – istaknuo je ministar Zmajlović.
 



Stranica