U 2014. provedeni veliki i značajni projekti koji utječu na očuvanje okoliša, povećanje kvalitete života građana i gospodarski razvoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5490267cc53ea.JPG

'U 2014. godini proveli smo velike i značajne projekte koji utječu na očuvanje okoliša, povećanje kvalitete života građana i gospodarski rast i razvoj. Riječ je o projektima u našim prioritetnim područjima, gospodarenju otpadom, zaštiti prirode, klimi i energetskoj učinkovitosti. U svakom području smo u ovoj godini napravili pomake koji se direktno vide. Građani ih vide kroz čisti okoliš, povećanje kvalitete života i smanjenje troškova. Gospodarstvo kroz investicije i očuvana radna mjesta. Zadovoljni smo rezultatima dosad i fokusirani na planove na sljedeću godinu koji su jednako ambiciozni' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović govoreći o dosad ostvarenome u svom resoru.

Ministar je na današnjoj konferenciji za medije iznio rezultate rada u 2014. godini i planove za sljedeću godinu.

Uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom jedna je od prioritetnih aktivnosti Ministarstva jer utječe na život svakog čovjeka. Fokus je u 2014. godini bio na pet ključnih projekata - akciji pojačanog nadzora 'Velika čistka', sanacijama odlagališta, crnih točaka i otpada sa poplavljenih područja, pokretanju razdvajanja otpada, pomacima u gospodarenju ambalažnim otpadom te izgradnji centara za gospodarenje otpadom od kojih će prvi, Marišćina, uskoro krenuti s probnim radom.

U 2015. nastavit će se s nadzorom odlagališta, uspostava razvrstavanja otpada mora se nastaviti još većom brzinom, kao i izgradnja centara za gospodarenje otpadom. U siječnju će biti donesena i Uredba o komunalnom otpadu kojom će se propisati obaveze odvojenog prikupljanja godinu za godinom. Kako bi sustav zaživio ključno je da građani znaju zašto se radi i koje su koristi, te će se pokrenuti informativne i edukativne kampanje.

U resoru klime, zraka, mora i tla pet je područja na kojima je bio fokus – energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, mjere za čistiji transport, kvaliteta mora, zaštita zraka i održivi razvoj.

U projekte energetske učinkovitosti dosad je investirano 1,9 milijardi kuna. Uz postojeće programe energetske obnove javnih zgrada, ove godine pokrenuti su i programi obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Projektima je obuhvaćeno preko 6.000 kućanstava te 774 višestambene zgrade. Energetska učinkovitost provodi se i kroz 7 mjera za čistiji transport među kojima je i projekt sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i pravne.

U 2015. godini uz programe energetske obnove kuća i višestambenih zgrada bit će pokrenut program energetske obnove komercijalnih građevina. Sufinancirat će se i postojeće mjere energetske učinkovitosti u prometu te će se pokrenuti novi projekti. Bit će donesena i Strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske kojom će po sektorima biti određene dugoročne mjere i ciljevi za prelazak na niskougljično gospodarstvo.

U prirodu se ulaže više nego desetljećima ranije. U infrastrukturne projekte investirano je preko 200 milijuna kuna i pripremaju se projekti vrijedni još 600 milijuna kuna. Ulaže se u projekte energetske učinkovitosti u zaštićenim područjima, parkovi su objedinjeni pod zajednički brend 'Parkovi Hrvatske'. Uspješno je dovršena i prva faza verifikacije ekološke mreže Natura 2000, a godinu su obilježile i akcije i zapljene od strane inspekcije zaštite prirode.

U 2015. godini kreće realizacija više značajnih infrastrukturnih projekata, među kojima su i posjetiteljski centri na Krki, Sjevernom Velebitu, Paklenici i Risnjaku. Kako bi se unaprijedilo upravljanje parkovima početkom godine krenut će se u osnivanje Zajednice ustanova. U sljedećoj godini planira se donošenje nekoliko ključnih akata među kojima i Strategije zaštite prirode.

'Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u kratkom roku omogućavamo udvostručenje radnih mjesta u tom sektoru, sa 6.000 na 12.000. Prelaskom na niskougljično gospodarstvo procjenjuje se da će se do 2050. otvoriti 80.000 novih radnih mjesta. Samo ovim što sam iznio i više je nego jasno da priroda nije stavljanje pod stakleno zvono, da briga o okolišu i prirode nije kočnica razvoja, već upravo suprotno. To je snažan poticaj razvoju Hrvatske temeljenom na načelu održivosti' - istaknuo je ministar Zmajlović.Stranica