U Osijeku potpisani Ugovori vrijedni 5,5 milijuna kuna za poduzetničke potporne institucije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/osijek horvat naslovna.JPG

 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat posjetio je danas Osječko-baranjsku županiju i tom prilikom svečano dodijelio novih 14 ugovora za projekte u okviru Poziva “Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI)”. Ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava za ovih 14 projekata iznosi gotovo 5,5 milijuna kuna.

Ministar Horvat u svom je govoru istaknuo: “Republika Hrvatska u ovom trenutku ima najbolje poticajno poduzetničko okruženje u smislu nekoliko zakona kroz koja investicije, a prvenstveno one za prozvodno-prerađivačke djelatnosti, imaju tri stupa potpora. Prvi, koji je vezan uz povrat kapitalnih ulaganja do visine od 10 milijuna kuna. Zatim, kapitalizacija svakog novog otvorenog radnog mjesta. I treći stup, trenutno najdohodovniji za male i srednje poduzetnike, u ovom trenutku je oslobođenje plaćanja djela poreza na dohodak i dobit”.

Ministar je naglasio kako jedinice lokalne samouprave kao osnivači ili upravitelji poduzetničkih potpornih institucija imaju ključnu ulogu jer je lokalna samouprava ta koja usvaja i provodi programe usmjerene na razvoj poduzetništva u svojoj sredini i stvara poticajno poduzetničko okruženje.

„Svjesni smo činjenice da u RH više od 98 posto poduzetništva dolazi iz segmenta mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta koji nisu u mogućnosti sami izdvojiti sredstva za konzultantske usluge koje su im potrebne da bi se intenzitet i dinamika povećanja sredstava ubrzali. Potporne institucije su ključne za osmišljavanje projekata koji će njima pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Cilj nam je dodatnim naporima pomoći poduzetništvo Slavonije i zato me raduje spoznaja da je najveći broj potpisnika današnjih ugovora upravo s područja Osječko-baranjske županije“, zaključio je ministar Horvat.

„Poduzetničke potporne institucije su naša produžena ruka na lokalnoj razini, te pokrivaju cjelokupnu poduzetničku infrastrukturu. Stoga sam iznimno sretan što ćemo ovim Pozivom povećati njihovu ponudu usluga u smislu stručne i savjetodavne podrške krajnjim primateljima malim i srednjim poduzetnicima, kako bi im olakšali pristup poslovnim znanjima i vještinama, s ciljem opstanka te pozicioniranja na tržištu, što će se na kraju odraziti na cjelokupno gospodarstvo. Također s druge strane, PPI će na ovaj način dodatno ojačati svoje kapacitete kako bi i nakon završetka Projekta mogli nastaviti s radom te postati prepoznatljivi centri na tržištu“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a.

„Čak osam Poduzetničkih potpornih institucija s područja naše županije dobilo je bespovratna sredstva putem ovog Poziv što govori o tome koliko smo snažno krenuli razvijati poduzetništvo i gospodarstvo općenito u Slavoniji i Baranji. Osječko-baranjska županija treba nova ulaganja i moramo podupirati centre izvrsnosti kako bi upravo oni bili stup potpore poduzetnicima. Provodimo također niz mjera sufinanciranja gospodarstva, a ove smo godine uveli i nekoliko novih  poput mjera za poduzetnike početnike i žene poduzetnice, a u pripremi su nam i mjere poticanja razvoja učeničkog poduzetništva. Danas imamo više od 30 različitih mjera za poticanje poduzetništva, a ukupni smo iznos potpora povećali za 2 milijuna kuna i on sada iznosi 6,2 milijuna kuna“ istaknuo je župan Anušić.

Cilj ovog Poziva je osiguravanje učinkovite pomoći s ciljem učvršćivanja položaja MSP-ova na tržištu, kako bi se smanjila asimetrija informacija među MSP-ovima te olakšao pristup poslovnim znanjima i vještinama, partnerima i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja, te kako bi se unaprijedila gospodarska uspješnost i stopa preživljavanja malih i srednjih poduzetnika. Putem ovog Poziva bespovratna sredstva dodijeljena su za ukupno 33 projektne prijave u iznosu od 13.187.007,98 kuna.

Popis danas potpisanih ugovora možete pronaći OVDJE.

 



Stranica