Uručena zahvalnica Želimiru Štahanu

  • Slika /UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE/Naslovna 19.6.2024.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U utorak 19. lipnja 2024. u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije uručena je zahvalnica Želimiru Štahanu, dipl. ing. šumarstva, bivšem dugogodišnjem djelatniku Uprave za zaštitu prirode za izniman doprinos zaštiti prirode u Republici Hrvatskoj, a posebno Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje.
 
Želimir Štahan rođen je u Zagrebu 1. svibnja 1942. godine. Živi u Samoboru, gdje je završio osnovnu školu; gimnaziju i studij šumarstva završio je u Zagrebu. Idejni je začetnik i prvi v.d. ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje“ kojoj je svojom dobrotom i velikodušnošću 9. prosinca 2023. darovao objekt Trtnica i zemljište na ulazu u zaštićeno područje na kojem se sada nalazi informativno - edukativna točka Parka.
Iz svog proteklog rada, osim redovitog posla, rado se sjeća (ko)autorstva upisa NP Plitvička jezera na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a, sudjelovanja u akciji naseljavanja divokoza na Velebit, proširenja Nacionalnog parka Risnjak, kao i prve poučne staze Otruševec. Izdao je publikaciju „Zaštita prirode u Hrvatskoj do 2007. godine“ kao svojevrstan pregled organizacijskih oblika upravljanja prirodnim vrijednostima.
 
Ministrica Marija Vučković i ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer su u razgovoru s gospodinom Štahanom istaknuli kako je zahvalnica svojevrsno priznanje sveukupnom angažmanu, uloženim naporima i predanom radu, a osobito plemenitom činu doniranja objekta i pripadajućeg zemljišta u parku.
 

Stranica