Usvojene Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/2022/Termostat.jpg
Vlada Republike Hrvatske usvojila je danas Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. kolovoza 2021. do 31. ožujka 2023., kojima se, uz ostalo, predlaže grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza, te jeftinije tarife struje.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se smjernice temelje na paketu dokumenata Europske komisije od 20. srpnja 2022. o uštedama plina.

Europska komisija je 20. srpnja 2022. predstavila plan “Štedi plin za sigurnu zimu” koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15% u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Smjernicama se, istaknuo je ministar Filipović, predlaže da maksimalna temperatura grijanja, kada počne ogrjevna sezona, bude 21 stupanj, a kada se govori o smanjenju energije za hlađenje, preporučuje se da razlika između vanjske i unutrašnje temperature bude 7 Celzijevih stupnjeva, odnosno sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 Celzijevih stupnjeva. „Naime, za svaki stupanj niže temperature potroši se 3 – 5% više energije. Ako se temperatura u nekoj prostoriji smanji za samo jedan stupanj to donosi do godišnje uštede od 5% energije“, rekao je ministar Filipović.

Vezano za smjernice za učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu sugerira se veće korištenje led žarulja i racionalno korištenje rasvjete, dok se građanima preporučuje i da kućanske uređaje koriste u razdobljima niže tarife te da uređaje isključe iz napajanja.

Smjernice predlažu i veće korištenje javnog prijevoza. Preporuke, odnosno smjernice, napravili su stručnjaci Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Smjernice se odnose na promjene u ponašanju u kratkom roku jer se 40% ukupne energije troši u zgradama. Usmjerene su na učinkovitu potrošnju energije kada se govori o grijanju i hlađenju, o rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja i o prometu.    
"Zajednički, s cijelom Europom, trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i pomognemo cijeloj Europi u diversifikaciji opskrbnih pravaca kada govorimo o energentima", naveo je ministar Filipović.    

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Ruska Federacija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj možete preuzeti ovdje

Stranica