Započeli radovi na izgradnji nasipa na Kupi

Slika /slike/Vijesti/KARLOVAC - početak radova.JPG

Studijom izvodljivosti ukupna vrijednost Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području procijenjena je na 900.287.000 kn, pri čemu je vrijednost dijela Projekta koji se odnosi na karlovačko područje procijenjena na 670.055.000 kn.

Danas su započeli radovi na gradnji treće etape lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe uzvodno od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca, dugog dva kilometra. Nasip će, kada budu izgrađen, od velikih voda rijeke Kupe štititi naselja Drežnik, Hrnetić, Novaki i Donje Pokuplje.

Izgradnja ove brana, čija je vrijednost 3,5 milijuna kuna je prva mjera u Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području. Prije početka gradnje riješeni su imovinsko-pravni odnosi za 77 katastarskih čestica, što je manji dio s obzirom na to da je cijelim projektom obuhvaćeno čak 15 000 čestica.

„Rješenje poplava uz sliv rijeke Kupe, na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke te manjim dijelom i Zagrebačke županije, za nas je prioritet u kontekstu obrana od poplava u Republici Hrvatskoj. Upravo zbog toga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike planira donijeti Zakon kojim bi se omogućilo da do 2023. godine konačno stavimo „ad acta“ pitanje poplava na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije“ rekao je ministar Ćorić.

Projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području sufinancirat će se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

„Ukupno projekt zaštite karlovačko-sisačkog područja od poplave je vrijedan 120 milijuna eura, a gotovo 90-tak milijuna eura, odnosno 670 milijuna kuna odnosi se na području Karlovca. Čak 570 milijuna kuna možemo povući iz europskih fondova“ rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasivši kako će se izgradnjom nasipa ne samo osigurati sigurnost ovom dijelu grada Karlovca, nego i riješiti problem poplavnih voda koje su se na ovom području mogle prelijevati i odlaziti u druge dijelove gradskih naselja.“

Zadovoljstvo zbog započetih radova nije skrivao župan Karlovačke županije Damir Jelić koji je istaknuo važnost suradnje države, županije i grada na ovom važnom projektu kako za grad tako i za županiju. 

S njim se složio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji je rekao kako je duboko uvjeren da će, uz ovaj tempo, kroz dvije-tri godine biti riješen sustav obrane od poplava u gradu Karlovcu.

Važnost zaštite od poplava na karlovačkom području je iznimno velika s obzirom na to da se na širem području grada Karlovca spajaju četiri rijeke: Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Zbog nepotpune izgrađenosti sustava i u posljednje vrijeme učestalih ekstremnih hidroloških prilika, zaštita od poplava često je gotovo nemoguća. U prilog toma ide i činjenica da je u posljednje četiri godine na širem području Karlovca i Siska zabilježeno deset pojava velikih voda tijekom kojih su proglašavane izvanredne mjere obrane od poplava.



Priopćenja za javnost | Vode