Europski tjedan mobilnosti 2024 - Zajednički javni prostori

Slika /slike/Vijesti/2022/EMW 2024.png
Europski tjedan mobilnosti 2024,. koji se tradicionalno obilježava svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna, i ove godine donosi nove inicijative za unapređenje održive mobilnosti te promiče održive oblike transporta i podiže svijesti o utjecaju naših svakodnevnih navika na okoliš.
 
Tema ovogodišnjeg Tjedna mobilnosti su "Zajednički javni prostori” s naglaskom na važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta,...) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka. Ove godine apelira se na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu ističemo važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosimo aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike potičemo da koriste aktivne oblike kretanja, kao što su hodanje i bicikliranje.
 
Podsjetimo, Europski tjedan mobilnosti europska je inicijativa koja za cilj ima promicanje alternativnih načina prijevoza, kao što su biciklizam, pješačenje i javni prijevoz, te smanjenje ovisnosti o osobnim automobilima. Organizatori širom Europe planiraju brojne aktivnosti kako bi uključili zajednicu i potaknuli promjene u svakodnevnim navikama.
 
Tako će mnogi gradovi u Republici Hrvatskoj i diljem Europe omogućiti građanima da uređenjem pješačkih i biciklističkih staza isprobaju alternativne načine kretanja kroz grad i dožive prednosti koje takvi načini prijevoza mogu donijeti. Organizirat će se različite radionice i edukativni događaji za sve uzraste, s ključnim informacijama o prednostima javnog prijevoza, održivim metodama planiranja putovanja i sigurnosti na cestama. Brojni gradovi će organizirati sajmove koji će predstaviti inovacije o održivoj mobilnosti, uključujući električna vozila, pametne prometne sustave i zelene tehnologije.
 
Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti predstavlja obilježavanja Dana bez automobila 22. rujna. Taj će dan mnogi gradovi privremeno zatvoriti određene ulice za motorna vozila, omogućavajući građanima da uživaju u urbanim prostorima bez buke i zagađenja. Obilježavanje Dana bez automobila odličan je način širenja svijesti o trenutnim kapacitetima i potrebi promjene prioriteta prijevoza u gradskim središtima, a s ciljem kvalitetnije preraspodjele javnog prostora. Iako organizacija samog Dana bez automobila može biti logistički izazovna, mjerenja potrošnje goriva, štetnih emisija, razine buke i općenito smanjenje troškova ostvarenih na sam Dan indikator su pozitivnih prednosti i utjecaja na zdravlje djece i odraslih.
 
Sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti ima brojne koristi za zajednicu. Kroz ovaj tjedan, gradovi mogu demonstrirati prednosti prometa bez štetnih emisija i inspirirati trajne promjene u ponašanju svojih građana. Također, događanje je odlična prilika za raspravu o potrebnim infrastrukturnim promjenama.
 
Općine i gradovi diljem Republike Hrvatske pozvane su da prijave svoje aktivnosti planirane za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Valjana prijava ispunjava jedan od tri glavna uvjeta: organizacija aktivnosti u razdoblju od 16.-22. rujna, održavanje Dana bez automobila te uvođenje trajne mjere iz nadležnosti urbane mobilnosti. Prijave koje ispunjavaju sva tri uvjeta konkuriraju za dodjelu nagrade Europskog tjedna mobilnosti.
 
Također, pozivaju se i pojedinci, tvrtke, udruženja, škole te ustanove da prijave svoje aktivnosti iz nadležnosti održive urbane mobilnosti koje provode kroz cijelu godinu te tako konkuriraju za nagradu Europske komisije za najbolje rješenje za upravljanje urbanom mobilnošću.
 
Prijave aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj su u završnoj fazi, a trenutno je 12 gradova dostavilo prijave: Zagreb, Karlovac, Pleternica, Pula, Kutina, Čazma, Zaprešić, Rijeka, Varaždin, Labin, Crikvenica i Koprivnica. Svaka od zaprimljenih prijava na originalan i široj javnosti prihvatljiv način promiče vrijednosti europske inicijative.
 
Europski tjedan mobilnosti 2024 predstavlja priliku za sve nas da se angažiramo u stvaranju održivijih i ugodnijih urbanih prostora.
 
Pozivamo građane da u svojim gradovima poprate obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti i aktivno sudjeluju u izgradnji kvalitetnije i zdravije budućnosti.
 

Stranica