Ministar Zmajlović odazvao se pozivu učenika i s njima posadio udomljenu velebitsku smreku

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54982a9d2b5b3.jpg

'U akciji 'Udomite velebitsku smreku' početkom mjeseca podijelili smo 350 mladica smreka koje su izvađene s velebitskih travnjaka u cilju njihova očuvanja od zarastanja. Drago mi je što su me učenici koji su udomili jednu smreku pozvali da je s njima danas zasadim u školskom vrtu. Ovo je najbolji primjer onoga za što se zalažemo. Uz zaštitu velebitskih travnjaka, cilj nam je bio da našom akcijom podignemo svijest o važnosti očuvanja prirode. Veseli me da se učenici brinu o prirodi i s ljubavlju i pažnjom odnose prema ovom malom komadiću velebitskog bogatstva' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas sa učenicima Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu posadio mladicu velebitske smreke.

Jednu smreku učenici su udomili u prvoj akciji Ministarstva prije dvije godine te su snimili i film o akciji 'Udomite velebitsku smreku'. Ove godine ponovno su udomili smreku i tom su prilikom pozvali ministra Zmajlovića da je dođe zasaditi. Ministar se odazvao njihovom pozivu te su danas i ovu, drugu, velebitsku smreku zasadili u školskom vrtu.

'Ovi mladi ljudi kroz sustav obrazovanja ne usvajaju samo osnovna znanja nego im njihovi profesori usađuju vrijednosti i znanja o važnosti zaštite okoliša. To je budućnost kakvu želimo, temeljena na održivom razvoju i životu u skladu sa prirodom' - istaknuo je ministar Zmajlović.

U sklopu akcije 'Udomite velebitsku smreku' koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode održalo 5. prosinca u Zagrebu građanima je podijeljeno 350 smreka koje su izvađene sa travnjaka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Velebitski travnjaci naše su neprocjenjivo bogatstvo. Oni su prave riznice bioraznolikosti na kojima živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. No, sve izraženiji trend napuštanja ruralnih područja i tradicionalne poljoprivrede dovodi do vidljivih negativnih promjena u prirodi.

Smanjenjem ispaše planinskih pašnjaka dolazi do gubitka travnjaka uslijed širenja šume.

U okviru sustavne brige za velebitske travnjake stoga se provodi akcija vađenja mladih smreka koje se potom dijele građanima.



Stranica