Obrazloženje Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo

Slika /slike/Vijesti/Info.jpg
U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena Vlada Republike Hrvatske ograničava cijene za ukupno 30 grupa proizvoda, i to od ponedjeljka, 18. rujna.
 
Odlukom o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo temeljem odredbe članka 6. Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena („Narodne novine“, br. 73/97, 128/99 i 66/01), određuju se izravne mjere kontrole cijena određenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena, a u cilju smanjenja inflacije i otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu Republike Hrvatske čime se želi pomoći najugroženijima građanima.
 
U tom smislu, spomenutom Odlukom određuju se najviše maloprodajne cijene za određene proizvode. Cilj je zaštiti kategoriju osnovnih proizvoda, odnosno košaricu proizvoda, vodeći računa o njihovoj namjeni i količini/pakiranju, te je kao relevantan datum za usporedbu cijena uzet 31. prosinca 2022., a kako bi se potaknuo pad cijena prema cijenama koje su vrijedile u prošloj godini. Dakle, propisana je najviša redovna cijena proizvoda u pojedinoj kategoriji, a očekivano je i poželjno na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji, kako u redovnoj prodaji, tako i na akcijama.
 
Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99.68 eura, a po novom cijenama 76.19 eura, što je 23.57 posto manje, uz uštedu od 23.49 eura.
 
Nadalje, samo ograničenje iznosa cijena određenih proizvoda nije dostatno kako bi se ublažile inflatorne posljedice, već je potrebno predvidjeti i odgovarajuće modalitete koji će osigurati adekvatno informiranje potrošača o takvim mjerama. Upravo kako bi se omogućio pravovremen, jasan i prepoznatljiv modalitet informiranja potrošača o kontroli cijena onih proizvoda koji su obuhvaćeni ovom Odlukom, uvedena je obaveza gospodarskim subjektima da na jasan i vidljiv način istaknu vizualnu identifikacijsku oznaku.  
 
Svi ti proizvodi dobit će oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima. Logo oznake ograničene cijene poslane su udruženjima trgovaca, a iste je moguće skinuti sa stranica Vlade na poveznici: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Vijesti/2023/Rujan/14%20rujna//Logo%20u%20boji.pdf za logo u boji, odnosno https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Vijesti/2023/Rujan/14%20rujna//Crno%20bijeli%20logo.pdf za crno-bijeli logo.
 

Stranica