Energetsko siromaštvo

Slika /klimatske_aktivnosti/klima/energetsko_siromastvo/hmg_bicro.png

Otvorene prijave za subvencije za plin mikro, malim i srednjim poduzetnicima


Mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, mogu se prijaviti od 12. travnja 2023. za državnu potporu male vrijednosti kojom će ostvariti pravo na subvenciju cijene potrošenog plina od 0,0199 euro/kWh. Ova se potpora dodjeljuje kao jedna od mjera Vladinog paketa za ublažavanje rasta cijena energenata,  i to kao mjera pomoći poduzetnicima koji su se zbog porasta cijena energenata našli u riziku od energetskog siromaštva.
  
Javni poziv bit će otvoren do 31. prosinca 2023., a potpora će biti dostupna svim poduzetnicima koji zadovoljavaju uvjete pa stoga nije nužno žuriti s prijavom. Svi poduzetnici koji se prijave do kraja travnja potporu će početi koristiti već za plin potrošen u travnju.

Ministarstvo poziva poduzetnike da prouče poziv i upute za prijavitelje u kojima su detaljno opisana pravila prihvatljivosti prijavitelja, zahtjeva i troškova te postupak odobrenja zahtjeva i izdavanja i naplate vaučera. Nakon proučene dokumentacije, prijavitelji će prijavu za subvenciju podnijeti kroz aplikaciju kojoj se može pristupiti preko mrežnih stranica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.
 
Postupak prijave za poduzetnike je jednostavan i brz te lišen papirne dokumentacije. Većina podataka je unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici trebaju utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev. Nakon unosa potrebnih podataka izračunat će se iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika u 2022. godini.

Odluku o dodjeli potpore dobiva poduzetnik, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer s kojega se u idućim mjesecima odbija subvencionirani iznos zaključno s plinom potrošenim u ožujku 2024. ili do iskorištenja potpore.
 
Uz ovu potporu, Ministarstvo dodjeljuje i potporu za kućanstva, i to bez potrebe za prijavom.

Dokumenti