Emajlirano posuđe, pribor, oprema i uređaji
Nacionalni provedbeni propis
Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom
Nacionalni provedbeni propis
Zakon o predmetima opće uporabe
(NN br. 39/2013, 47/2014, 114/2018 i 53/2022)
Nadležno tijelo
Ministarstvo zdravstva
Područje primjene
Emajlirano posuđe, pribor, oprema i uređaji u dodiru s hranom
Glavni zahtjevi koje poslovni korisnici trebaju znati propisani su u člancima 24. i 25. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom:
Članak 24.
Za izradu emajliranog posuđa, pribora, opreme i uređaja mora se koristiti čelični lim ili lijevano željezo.
Emajl kojim se prevlače površine posuđa, pribora, opreme i uređaja ne smije sadržavati lako topljive tvari i mora biti takve kvalitete da se osigura trajnost prevučenih površina pri predviđenom načinu uporabe.
Površine i rubovi emajliranog posuđa, pribora, opreme i uređaja moraju biti glatki i sjajni, bez mjehurića i mjesta na kojima je emajl ispucao ili otpao.
Članak 25.
Emajlirane površine posuđa, pribora, opreme i uređaja moraju biti postojane spram octene kiseline, 4% (v/v) tijekom 24 sata pri temperaturi od 22 ± 2°C. One pritom ne smiju otpuštati više od 50 mg emajla, računato na površinu od 1 dm².
Emajlirane površine iz stavka 1. ovoga članka ne smiju stajanjem u octenoj kiselini, 4% (v/v) tijekom 24 sata pri temperaturi od 22 ± 2°C otpuštati.
1. za stolno posuđe, opremu i uređaje čija je unutarnja visina manja od 25 mm:
a) olova više od 0,8 mg/dm²;
b) kadmija više od 0,07 mg/dm²;
2. za stolno posuđe, opremu i uređaje čija je unutarnja visina veća od 25 mm:
a) olova više od 0,8 mg/L;
b) kadmija više od 0,07 mg/L;
3. za posuđe, opremu i uređaje za kuhanje i pečenje te posuđe za čuvanje hrane, čija je unutarnja visina manja od 25 mm:
a) olova više od 0,1 mg/dm²;
b) kadmija više od 0,05 mg/dm²;
4. za posuđe, opremu i uređaje za kuhanje i pečenje te posuđe za čuvanje hrane zapremine veće od 3 dm3:
a) olova više od 0,4 mg/L;
b) kadmija više od 0,07 mg/L.
Ispitni uzorci velikih spremnika, dijelova aparata i grijača za vodu (vodogrijalice) emajliranom površinom ne smiju otpuštati olovo i kadmij pod uvjetima u stavku 2. ovoga članka u količinama većim od dopuštenih u točki 3. stavka 2. ovoga članka.
Otpuštanje boja, olova i kadmija ispituje se pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka i u vanjskom rubu koji pri uporabi dolazi u usta i to u visini od 20 mm, računato od gornjeg ruba posuđa. Pritom u octenu kiselinu, 4% (v/v), ne smije prijeći, izraženo na uzorak posuđa koje se ispituje:
a) olova više od 2,0 mg;
b) kadmija više od 0,20 mg.
Tijelo za nadzor tržišta
Državni inspektorat